Az elmúlt évtizedekben drámai változás következett be az ausztráliai Nagy Korallzátonyon: koralljai nagy része elpusztult. A tudósok szerint ennek három fő oka a heves viharok, a tengeri csillagok és a klímaváltozás hatásai.

A több mint 345 ezer négyzetkilométeren elterülő Nagy Korallzátony a világ legnagyobb korallzátonya, 300-nél is több önálló zátony alkotja. 1981 óta a Természeti Világörökség kincsei közé tartozik. Eddig a kevésbé veszélyeztetett helyek közé sorolták, mivel a lakott partoktól viszonylag távol helyezkedik el, így a halászat is kevésbé érinti. Az elmúlt 27 évben az élő korallok kiterjedése mégis több mint 50 százalékkal csökkent.

A klímaváltozás egyik következménye a tengerek felmelegedése, ami rendkívül káros a korallokra. Ez a jelenség önmagában a veszteségnek kb. 10 százalékáért felelős, az erőteljes viharok a visszaszorulás további 48 százalékáért, és az úgynevezett töviskoronás tengeri csillagok hibáztathatók a kár maradék 42 százalékáért.

 A viharokat nem lehet elkerülni, a tengeri csillagok pusztítását azonban korlátok közé lehet szorítani. A tengeri csillagok átmérője elérheti a 30 centimétert. Akár 23 karjuk is lehet, és egy nap alatt egy ököl nagyságú korallt képesek elpusztítani. Az ökoszisztéma felborulásával egyre inkább elszaporodnak.
Ha ezt sikerülne meggátolni, a koralloknak nagyobb esélye lenne hozzászokni a magasabb vízhőmérséklethez és a tengervíz elsavasodásához.

A korallok visszahúzódásának sebessége az utóbbi években egyre nőtt, 2006 óta évente 1,45 százaléka veszett el. Az újabb korallok képződése ellenben 1990 óta 15-20 százalékkal csökkent.

 

Forrás: www.spiegel.de

2012. október 12.

Hozzászólások