Versünnep 2022 – A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely 2022-ben 26. alkalommal rendezte meg közösen a Versmondók találkozóját, Kecskemét város egyik legjelentősebb gyermekművészeti, tehetséggondozó rendezvénysorozatát. A tehetséges versmondók segítése mellett fő célkitűzésük volt a költészet és a zene kapcsolatának bemutatása a Kodály-évhez kapcsolódva (születésének 140. évfordulóját ünnepeljük az idén). Ennek a célnak a jegyében mottóul a Kodály által megzenésített Ady-vers részlete szolgált:

„Kényes, büszke pávák, Nap-szédítő tollak,
Hírrel hirdessétek: másképpen lesz holnap.”

(Ady Endre: Felszállott a páva c. versét Kodály Zoltán 1937-ben zenésítette meg.)

versunnep2022

A kecskeméti általános és középiskolákból 431 fő ifjú versmondó jelezte részvételi szándékát a meghirdetett 5 korcsoportban (1-2.o., 3-4.o., 5-6.o., 7-8.o., 9-11.o.). Mindannyian a XIX. és XX. századi vagy a kortárs magyar irodalom értékes alkotásaiból egy szabadon választott vers elmondására vállalkoztak.

A két év online formátumú megvalósítás után ismét jelenléti, személyes találkozással rendezhették meg a Versünnep 2022 válogató fordulókat, amelyek április-május hónapban zajlottak.

Minden versmondó Emléklapot kapott, amelyen versmondását pozitívan megerősítő címmel ismerték el. Közülük a versmesterek döntése alapján a döntőbe, azaz Versünnep 2022 rendezvényre 98 versmondó jutott be. Ők versmondásuk alapján arany-, ezüst-, bronz-díjban részesülnek.

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely rendezvénye felmenő rendszerben kapcsolódik a „Regösök húrján” országos vers- és prózamondó versenyhez.

A felvezető rendezvény a Nagy Versmondás volt, amit a Magyar Költészet Napján, 2022. április 11-én rendeztek meg Kecskemét főterén. Itt 17 iskolából több, mint 550 diák és felkészítő tanár csatlakozott a közös Nagy Versmondáshoz. Vendégként a Kodály Iskola Csiribiri Kórusa megzenésített verseket énekelt.

A válogató forduló során összesen 20 drámapedagógiával foglalkozó pedagógus, valamint további 30 tanító és tanár kolléga közreműködött a rendezvénysorozat megvalósításán. A 2022. május 21-i Versünnep, azaz a döntő versmesterei pedig városunk ismert és elismert művészeti műhelyeinek, társulatainak tagjai lesznek majd.

A Versünnepet megnyitja Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versvándor.
A versmondókat, szüleiket és felkészítő tanáraikat köszönti Barta Dóra, a Hírös Agóra Nkft ügyvezető igazgatója.

Ekkor kerül sor az idei Versmondó Diák-díj átadására.

Csizmadia Ilona programfelelős

 

Hírös Agóra Ifjúsági Otthon 

Facebook

Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely

 

Cikkünk előző évek versmondó találkozójairól

 

Hozzászólások