Versekkel a zene nyelvén – A 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár vendége lesz 2022. március 22-én Ferenczi György zenész. A 17.00 órakor kezdődő előadásában Ferenczi György beszél a szöveg és a zene viszonyáról, arról, hogyan nyúl hozzá egy vershez, és miként válik a költemény és a népzene szerves egységgé.

versekkel

Versekkel a zene nyelvén

„Ma két dolog határozza meg a zenémet: a népzene és Hendrix. Kedvenc íróm Jókai, kedvenc költőm Petőfi. Aki a rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm” – írta Petőfi-kiadványuk előszavában Ferenczi György.

Petőfi népies vagy épp forradalmi költészetének hatása nemcsak a kortársak (Arany János, Tompa Mihály, Madách Imre, Vajda János) alkotásain, hanem az utókor (Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, József Attila, Nagy László, Kányádi Sándor) versein is érezhető. Munkássága még akkor is példa számukra, ha művészetükben más értékrend figyelhető meg, szemléletükre pedig más esztétikai nézetek jellemzők. Ferenczi György előadásában beszél a szöveg és a zene viszonyáról, arról, hogyan nyúl hozzá egy vershez és miként válik a költemény és a népzene szerves egységgé.

37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások