Nyár végén kerül megrendezésre a hagyományos Városmajori Színházi Szemle.  A versenyprogramban idén hat város nyolc népszerű előadása mutatkozik be.

varosmajori szinhazi szemle

 

Ismét a legjobb vidéki és határon túli szórakoztató, klasszikus, magas művészi igénnyel színre vitt előadások érkeznek a Városmajori Színházi Szemle fővárosi seregszemléjére. Programja idén is különös kincseket rejt. A kedvelt és széles körben népszerűséget élvező színházi esemény idei versenyprogramjában a miskolci, győri és tatabányai színházak szerepelnek. A határon túli magyar teátrumok képviseletében a szabadkai, temesvári és nagyváradi színházak izgalmas előadásai és rendezései kerülnek színre.

Az eredetileg júniusra meghirdetett programot, tekintettel az idei rendhagyó körülményekre, új időpontban, a nyár végén, illetve szeptember első felében, augusztus 24-e és szeptember 11-e között láthatja a nagyérdemű a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A Városmajori Színházi Szemle minden nyáron remek alkalmat teremt, hogy a főváros közönsége is találkozhasson a legjobb vidéki és határon túli előadásokkal. A verseny programjában most is a legjobb zenés, szórakoztató és klasszikus előadások mutatkoznak be a Városmajori Színpadon. A profil és arculatváltás alatt álló hangulatos budai játszóhelyen, amelyet márciustól Benkő Nóra vezet. A Szemle, mint figyelemre méltó szakmai esemény békeidőben is a színházkedvelők nyári oázisaként funkcionált. Ez hatványozottan igaz a karantén nélkülözéssel teli hónapjait követően.

Krimi, dráma, bohózat, szerelmi história, vígjáték és halhatatlan klasszikusok: a program közös nevezője most is a minőség. Az idei szemlét a tatabányai Jászai Mari Színház – Népház társulata egy autista fiúról szóló izgalmas és megható történettel nyitja meg, A kutya különös esete az éjszakában című darab Guelmino Sándor rendezésében augusztus 24-én lesz látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A Miskolci Nemzeti Színház társulata augusztus 26-án A velencei kalmárral tér vissza a fővárosi szemlére. A Mohácsi testvérek Shakespeare nyomán írták, és nem súlyosabb témáról, mint a gyűlöletről szóló vígjáték.

A Győri Nemzeti Színház egy örökzöld Agatha Christie krimivel, a Váratlan vendéggel és ígéretes szereposztással zárja a szemle augusztusi programját.

Igazi meglepetés lesz a temesvári és nagyváradi teátrumok két-két előadása szeptember elején. Egy teljesen valószerű játék az őrületről, azaz Pirandello IV. Henrikje. Megkerülhetetlen alapkérdése: honnan tudjuk, meddig tart a normalitás és hol kezdődik a téboly. Majd Mladenovic újragondolt meséi egy mesék nélküli, titoktalanított és összeszemetelt világról, azaz a Hattyúk tava újratöltve.

Mindezekről és mindezeket két egymást követő estén, szeptember 3-án és 4-én együtt töprenghetünk és mulathatunk a temesvári társulat kiváló színészeivel. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szép Ernő híres-neves és szerelmetes históriájával, a Lila ákáccal érkezik szeptember 7-én.

A két utolsó szemlés előadás a nagyváradi Szigligeti Színház társulatának remeklése lesz. Általuk szeptember 9-én az elmésségéről és rekeszizomszaggató futamairól ismert Heltai Jenő Naftalinját élvezheti a budapesti közönség. A szemlezáró előadásra pedig szeptember 11-én kerül sor A mizantróppal, ami ugyancsak gyűlöletkomédia. Novák Eszter rendezésében láthatják, és a műről nem könnyű eldönteni, hogy nevessünk vagy inkább sírjunk rajta – illetve önmagunkon.

Az idei szemle könnyed, ugyanakkor igényes szórakozást ígérő darabjait szakmai csapat válogatta az elmúlt évek legjobbnak ítélt, nem budapesti kőszínházi kínálatból. Alkalmazkodtak a városmajori színpad technikai lehetőségeihez. A résztvevő előadásokat elbíráló szakmai zsűri több kategóriában oszt ki díjakat.

További információk és jegyek: itt

(A Montázsmagazin rendszeresen beszámol  színházi eseményekről. Ebben a témában egy korábban megjelent cikkünk itt olvasható.)

Forrás: Szabad Tér Színház

 

Hozzászólások