A koronavírus-járvány alaposan felforgatta az életünket az elmúlt néhány hónapban. Már teljesen hozzászoktunk, hogy csak maszkban mehetünk vásárolni a számunkra fenntartott idősávokban, és a home office is egyre elterjedtebb lett. Érthető módon ugyanakkor egyre többet vásárolunk online webshopokban, ami nemcsak kényelmes, de biztonságos is. A legtöbb árucikknél nem ütközünk nehézségekbe, a ruhák kapcsán azonban más a helyzet, hiszen a megfelelő méret kiválasztása nem egyszerű a monitoron keresztül. Az online ruhapróbával azonban biztosra mehetsz, mi pedig elmondjuk, mire ügyelj a „virtuális próbafülkékben”!

Könnyítsd meg a saját dolgod!

A netes ruharendelés persze egyáltalán nem új keletű dolog, hiszen a járvány előtt is hatalmas népszerűségnek örvendett. Olyannyira, hogy a műszaki cikkek, ajándéktárgyak és játékok után ruhaneműből rendelünk a legtöbbet a világhálón. A siker oka nem véletlen, hiszen a webáruházakban összehasonlíthatatlanul nagyobb a választék, sokszor pedig az árak is kedvezőbbek, mint a hagyományos ruhaüzletekben.
Sokan a kényelem miatt döntenek az online vásárlás mellett: pár kattintás, és már kosárban is a kiszemelt cipő, felső vagy nadrág. Manapság aligha akad olyan webshop, ahol ne lehetne pillanatok alatt bankkártyával fizetni, a futárszolgálat pedig az ajtónkig hozza a csomagot. Mindez lényegesen egyszerűbb, mint végigjárni egy hatalmas plázát, megküzdeni a tömeggel, és csalódottan konstatálni, hogy a kiszemelt darab nincs a méretünkben.
Persze az élet az online térben sem fenékig tejfel; ami a képernyőn jól nézett ki, a valóságban egész másképp is festhet. Már ha egyáltalán megérkezik a csomag, és nem kallódik el valahol út közben. Utóbbi főleg a külföldi rendelések esetében fordulhat elő. Akár hazai, akár más országban bejegyzett oldalon vásárolsz, légy alapos és óvatos! Ellenőrizd, hogy van-e elérhetőség, ahol reklamálni tudsz, olvass el vásárlói véleményeket. A bankkártyád adatait pedig csak akkor add meg, ha 100%-ban megbízol a webshopban!

Próbálj online!

Akármilyen furcsán hangzik, ma már erre is van lehetőséged. Számos alkalmazás létezik Androidra és iOS-re, melyekkel virtuálisan próbálhatod fel a webshopban látható ruhákat, és még csak ki sem kell mozdulnod a nappalidból. Az app-ban megadhatod, milyen testalkattal rendelkezel, és máris megnézheted, hogyan állna egy hozzád hasonló emberen az adott szoknya, nadrág vagy póló. Sőt, akár magadról is feltölthetsz egész alakos képet, így még inkább biztosra mehetsz.
Hasonló elven működik egy magyar fejlesztésű oldal is: míg a legtöbb online ruhaáruházban tökéletes alakú modelleken mutatják be a ruhákat, a Passzent oldalán különböző testalkatú manökenek próbálták fel helyetted a darabokat. Egy-egy ruhát akár egy tucatnyi különböző modellen is lefotóznak, így az S-estől az XXL-es méretig lehetőséged van valós képet kapni a fazonról, méretről, színről.
Maradhatsz persze a hagyományosabb megoldások mellett, ha online vásárolsz ruhát. Számtalan mérettáblázat segíti a megfelelő áru kiválasztását, melyek jellemzően centiben adják meg a méreteket. Erre szükség is van, hiszen ahány márka, annyiféle méretezés, és akkor az angolszász vagy távol-keleti méretekről még nem is beszéltünk. Ha viszont tudod, hogy a lábad 25 cm hosszú, bármilyen modell esetében ki tudod választani a passzoló méretet.

Ha mégsem stimmel a méret

Virtuálisan felpróbáltad, összehasonlítottad a méretet, de amikor megérkezik a csomag, mégsem áll jól a ruha. Lehet, hogy te tévedtél, de az is megeshet, hogy a bolt véletlenül nem a kiválasztott méretet küldte. Ilyen esetben természetesen jogod van cserét kérni, ennek feltételei azonban webshoponként eltérők lehetnek. A fogyasztói törvény azonban úgy rendelkezik, hogy online vásárlás esetében 14 napig indoklás nélkül elállhatsz a vásárlástól, vagyis visszaküldheted a terméket.
Ha így döntesz, fontos, hogy ne vágd le a címkéket a ruháról, és ne viseld azokat a felpróbáláson kívül. A számlára mindenképp szükséged lesz a cseréhez vagy pénzvisszatérítéshez, és az sem árt, ha tudod a rendelésed azonosítóját. Változó, hogy melyik áruház milyen üzletpolitikát alkalmaz a visszaküldéssel kapcsolatban. Külföldön nem ritka, hogy a webshop átvállalja a postaköltséget, idehaza ez kevésbé elterjedt. A csomagot érdemes futárszolgálatra bíznod, hogy biztosan visszataláljon a kereskedőhöz.

Mit hoz a jövő?

A jót könnyű megszokni, márpedig az online ruhapróba igencsak kényelmes és praktikus. Egyes nyugati áruházak már az üzletekben is elhelyeznek virtuális próbafülkéket, amik valós időben mutatják meg, hogy állna rajtunk a ruha. Ha a koronavírus miatt újra és újra a négy fal közé kényszerülünk, alighanem még elterjedtebbé válhatnak az innovatív technikák. A kiterjesztett valóságban is hatalmas lehetőségek rejlenek, így könnyen lehet, hogy tíz év múlva már a hagyományos ruhapróba számít majd kuriózumnak.

SZPONZORÁLT TARTALOM