ÚJVILÁG PASSIÓ NAPOK KECSKEMÉTEN – 2012 óta nyaranta hagyománnyá vált Kecskeméten az Újvilág Passió című nagyszabású előadás. Cseke Péter rendezését idén rendhagyó időpontban, új helyszínen, díjmentesen láthatják a nézők további programok kíséretében.

ujvilag passio napok

Helyszínek: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, Szentháromság piarista plébániatemplom, Barátok temploma

Időpont: 2021. szeptember 3-5.

Az Újvilág Passió Napok keretében többek közt kiállítás, táncház, kulisszajárás és koncert várja az érdeklődőket. Minden program ingyenesen látogatható, azonban egyes programok regisztrációhoz kötöttek!

Az Újvilág Passió Napok programtervezete

2021. szeptember 3.

A PASSIÓ SZÍNHÁZI KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA ÉS A “MEGVÁLTÁS” VERSÍRÓ PÁLYÁZAT EREDMÉNYHIRDETÉSE

16.30 órakor a Nagyszínház előcsarnokában (6000 Kecskemét, Katona József tér 5.)

A kiállításról: A legemlékezetesebb magyar Passió-előadásokról fellelhető képanyagok válogatásából létrejött kiállítás

A versíró pályázatról: A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház versíró pályázatot hirdet a 14-18 éves korosztály      számára, a 2021-es Újvilág Passió Napok keretein belül.

 A pályamű témája: a “Megváltás”

A verseket 2021. augusztus 30-án éjfélig várjuk a passio2021@kecskemetinemzeti.hu e-mail-címre,  vagy postai úton a 6000 Kecskemét, Katona József tér 5. címr

A díjazott munkákat 2021. szeptember 3-án 16.30-kor, a “Passió Kiállítás” megnyitóján hirdetik ki ünnepélyes keretek között.

ujvilag passio napok

HAGYOMÁNYŐRZŐ CSALÁDI TÁNCHÁZ

17.00 órakor a Nagyszínház előtt (6000 Kecskemét, Katona József tér 5.)

Zenél: Inoka Győző és barátai

Táncot tanít: Adler Írisz és Vincze Levente

A somogyi “üveges-botos-lassú-friss” bemutató megtekintése után somogyi, szatmári és györgyfalvi táncokat tanulhatnak a jelenlévők.

ÚJVILÁG PASSIÓ

19.30 órakor a Szentháromság Piarista plébániatemplomban (6000 Kecskemét, Jókai u. 1.)

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház arra vállalkozott, hogy az ismert eseményeket a hagyományokhoz  ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutassa be. Kocsis L. Mihály és Cseke Péter szövegkönyve elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. A szerzők ugyanakkor kevésbé ismert irodalmi alapanyagokat is felhasználtak, hogy a mindenki által közismert történetet új köntösbe bújtathassák. Magyar szerzetesek történetéről mesélve hirdeti és tanítja Krisztus legfontosabb üzenetét: a szeretetet.

A főbb szerepekben a kecskeméti teátrum kitűnő művészeit láthatja a közönség. Krisztus királyt Koltai-Nagy Balázs, Pilátust Pál Attila alakítja, a további szerepekben pedig többek között Ferencz Bálint, Körtvélyessy Zsolt, Réti Erika, Hegedűs Zoltán, Fazakas Géza, Magyar Éva, Csombor Teréz, Sirkó László látható az előadásban.

A koreográfiát Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes vezetője készítette, míg a produkció zenéjének megírására az ismert szerzőt, Kövi Szabolcsot kértük fel. A jelmezeket Kiss Bori, a díszlet- és látványtervet pedig Szlávik István készítette.

Az előadás fővédnöke: a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház főpásztora, Dr. Bábel Balázs érsek.

Az előadásokat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kísérő eseményeként mutatjuk be.

Az előadáson való részvétel regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a szervezes@kecskemetinemzeti.hu e-mail-címen lehet.

2021. szeptember 4.

KULISSZAJÁRÁS A NAGYSZÍNHÁZBAN

10.30, 11.30 és 12.30 órakor a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban (6000 Kecskemét, Katona József tér 5.)

Vezetik: Tóth Kata dramaturg és Kis Balázs műszaki vezető

A részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött! Regisztrálni a passio2021@kecskemetinemzeti.hu e-mail-címen lehet a választott időpont megjelölésével.

ÚJVILÁG PASSIÓ

19.30 órakor a Szentháromság Piarista plébániatemplomban (6000 Kecskemét, Jókai u. 1.)

Az előadáson való részvétel regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a szervezes@kecskemetinemzeti.hu e-mail-címen lehet.

2021. szeptember 5.

A BARÁTOK EGYÜTTES LÉLEKSIMOGATÓ CÍMŰ KONCERTJE

16.00 órakor a Szent Miklós (Barátok) templomában (6000 Kecskemét, Lestár tér 2.)

Az együttes elődje a Kecskeméti Barátok templomában alakult, és 1995 óta működik. Már akkor is az egyházi könnyűzene volt műsorán, de klasszikus kórus- és zeneműveket is megszólaltattak. Az ezredfordulón a kórus átalakult, a megmaradt mag azóta BARÁTOK együttesként működik tovább, immár 20 éve.  Az együttes fő tevékenysége az egyházi zenei szolgálat, de koncerteken, nagyobb szabású zenei műsorokon is meg tud szólalni, ezért elindította a „Léleksimogató koncerteket”. Az Újvilág Passio Napok keretében bemutatott műsoruk egyházi könnyűzenei művekből áll.

A koncerten közreműködnek: Olasz Csaba Ferenc, Veritas vonósnégyes –  vendégek                                                                      Barátok együttes: Jobbágy Zsanett, Boronkay Klára, Molnár-Szegszárdy Veronika, Gulyás Krisztián, Palotás Endre, Ábel István, Takács András, Horváth Krisztián, Szegszárdy Imre                                                     

 

Részletesebb program 

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Facebook

Az Újvilág Passió korábbi előadásáról

 

Hozzászólások