Új kiállítás nyílik a Cifrapalotában Átkelők a túlvilágra – Két gepida temető a Közép-Tisza mentén címmel. A Kecskeméti Katona József Múzeum új tárlatának megnyitó ünnepségére 2021. szeptember 2-án, 17.00 órakor kerül sor.

uj kiallitas

Köszöntőt mond: dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója
Szakmai megnyitóbeszédet tart: dr. Vida Tivadar, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének intézetigazgatója, az MTA doktora
A kiállítás kurátorai: F. Kovács Péter, Wilhelm Gábor, dr. B. Tóth Ágnes, dr. Masek Zsófia

A kiállított anyag két múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Szolnoki Damjanich János Múzeum, két, a közelmúltban feltárt kiemelkedő gepida temető leletanyagából és szakmai eredményeiből áll össze. Tiszapüspök 95 db temetkezése és Tiszaug 194 db feltárt sírja kiemelkedően reprezentálja az 5. század második felétől a 6. század közepéig a Gepida királyság népességét. A két temető anyaga remekül kiegészíti egymást, mind időben, mind térben. Rámutat a korszak etnikai sokszínűségére, a népvándorlás korának globális kapcsolatrendszerére.

Mindkét temető számos új adattal járult hozzá a gepida viselet és a temetkezési szokások pontosabb megismeréséhez, mely több rekonstrukció formájában jelenik meg a tárlaton. Az új kiállítás egyedi eleme a 4 hiteles arcrekonstrukció, melyek elsőként mutatják meg a nagyközönségnek, hogy néztek ki a korszak emberei.

Az új kiállítás helyszíne: Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye, Kecskemét, Rákóczi út 1.

Kecskeméti Katona József Múzeum

Facebook

A Katona József Múzeum korábbi kiállításáról itt írtunk

 

Hozzászólások