Trianon ismét – a romániai magyarság szemével! Előadónk váratlan betegsége miatt – néhány óra leforgása alatt – kénytelenek voltunk módosítani a január 16-i előadás programját. De a Bács-Kiskun Megyei TIT Kerényi József termét csaknem zsúfolásig megtöltő közönség így sem távozott csalódottan. 

Szakmai tanácsadónk javaslatára sikerült elsőként Kecskeméten bemutatni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 1000 ÉV ERDÉLYBEN, 100 ÉV ROMÁNIÁBAN című projektjének keretében készült filmsorozat első részét. Az egyórás film közös megtekintése – köszönhetően a beépített digitális vetítő technikának és az anyag minőségének – az egyre fokozódó érdeklődés mellett  megdöbbenést és igazi megrendülést váltott ki.

A sorozat törzsközönsége, Kecskemét történelem iránt érdeklődő, az újra nyitott és kritikus polgárai megérezték és megértették az életre hívók és az alkotók nemes szándékát: „… programsorozatunk célja az is, hogy elmondjuk saját álláspontunkat, hiszen azt tapasztaljuk: az elmúlt évszázad megítélésében jelentős eltérés van a román és a magyar történész-társadalom szemléletében, a közös történelem kidolgozása rendre elakadt. Az első világháború kitörésétől a Trianonig vezető útról szól az első rész. Köszönjük Vig Emese szerkesztőnek, Bárdi Nándor szakmai irányítónak, a történészeknek és Fodor János forgatókönyvírónak a kitartó munkát!”

 „2018-ban Románia megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli. Nekünk, erdélyi magyaroknak pedig ez a kisebbségi lét 100. éve. Trianon ismét – a romániai magyarság szemével láttatva! A történelmet nem lehet megváltoztatni, a mi történetünk viszont folytatódik. 

A centenárium számunkra a lehetőség éve. Lehetőségünk nyílik felmutatni mindazt, amivel az elmúlt száz évben Romániát gazdagítottuk. Lehetőségünk nyílik elmondani a román közösségnek, hogy nélkülünk ma kevesebb lenne ez az ország. Hogy itt vagyunk, nem készülünk elmenni innen, itt tervezünk jövőt. Ezt az országot akarjuk jobbá tenni, közösen. Nem elvenni, hanem hozzátenni akarunk Romániához, úgy, ahogyan az elmúlt száz évben is ezt tettük. Nem a sérelmekről akarunk beszélni, hanem a jövő tervezéséről.

Ebben a szellemben beszélünk a múltról, felidézve azoknak az erdélyi magyaroknak az emlékét, akik az elmúlt száz évben közösségünket és ezzel az országot gyarapították. El kell mondanunk történetünket azoknak, akik tovább írják majd, és azoknak is, akik nem ismerik azt. 

Mert a kisebbségi lét 100 éve nem csak a küzdés, de az értékteremtés évszázada is volt. Értékalkotó közössége vagyunk Romániának. Mi azt akarjuk, hogy ne veszélyforrást, hanem partnert lássanak bennünk, magyarokban. Ezért jött létre az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában kezdeményezés. Bemutatjuk, kik vagyunk mi, erdélyi magyarok a 21. században.”

Adandó alkalommal izgalommal várjuk a sorozat további részeinek bemutatását!

További információ ITT és ITT.

Kriston – Vízi József kultúraközvetítő 

 tel.:  +36 20 39 55 332

E-mail: kristonstern@gmail.com

 

(A Montázsmagazinban ITT hirdettük meg e sorozat hírét.)

 

Hozzászólások