Bizonyára tirpák felmenőimtől eredhet, hogy kedvelői vagyunk ennek az éteknek, amit mi tovább turbózunk juhtúróval. Egyik fiam évek óta vegetáriánus. Így az ő részét szalonna helyett füstölt sajttal vagy füstölt tofuval szórom meg.

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt (kenyérliszt BL80)
  • 3 darab közepes burgonya
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl víz (langyos)
  • 0.5 teáskanál cukor (1 kávéskanál)
  • só ízlés szerint


A tetejére:

  • 10 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 3 közepes fej lilahagyma
  • 20 dkg sajt (reszelt)30 dkg füstölt szalonna (30-40 dkg húsos)
  • Vegáknak a szalonna helyett füstölt sajt vagy tofu



Elkészítés:

  • A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
  • Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
  • Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
  • A tésztát jól kidolgozzuk, majd kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
  • Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszurkáljuk.
  • Előmelegített (175 fokos) sütőben elősütjük kb. 5 percig. (A teteje szilárd legyen.)
  • Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás, juhtúrós tejföllel.
  • Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
  • A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  • Kb. még 10-15 percig,  a sajt megbarnulásáig sütjük.


Antalffy Yvette

2013. december 29.

Hozzászólások