Tíz éve, 2010 szeptemberében nyílt meg a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. Azóta a Negyed legnépszerűbb kiállításává vált, amit eddig összesen közel 300.000 látogató csodált meg. A jubileumot egy újonnan megjelent könyvvel és két új műtárggyal ünnepli a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK).

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megnyílt tárlat az induláskor 588 Zsolnay kerámiaritkaságot számlált, ami a műgyűjtő, dr. Gyugyi László elhivatott munkájának köszönhetően évről évre nőtt.

A 10 éves jubileum kapcsán két újabb műtárggyal bővült a gyűjtemény, amely immár 719 darabból áll, és a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként tartják számon.

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei évben több jubileum is szerepel, melyek jelentős részben a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programhoz kötődnek, így a Zsolnay Kulturális Negyed megépítése is.

Ez a kiállítás a genius loci (a hely szelleme) megtestesítője a Zsolnay Kulturális Negyedben, ezért különösen fontos ez az évforduló – mondta el Komor István, a kiállítás kurátora és a ZsÖK leköszönő üzemeltetési igazgatója.

A két új műtárgy egyike az Ülő török című szobor, ami Mattyasovszky-Zsolnay László ajándékaként gyarapítja a tárlatot. A másik pedig dr. Selymes Zoltán révén került a kiállításra. Ez a falitál Zsolnay Teréz munkája, különlegessége, hogy Teréz maga szignálta és évszámozta 1877-ben. Az új darabok szeptember 21-től tekinthetők meg a gyűjteményben.

Az évfordulóra jelent meg a Gyugyi László Zsolnay gyűjteménye című reprezentatív könyv, amelyet Csenkey Éva, Steinert Ágota és Murányi Zsuzsa jegyez. Az album a kiállítás érdekességeit tárja a látogatók elé, olyan műtárgyakat is bemutatva, amelyeket a gyűjteményről korábban megjelent kötetek nem tartalmaznak. A könyv szeptember 18-tól megvásárolható a Zsolnay Negyed Infopontjain.

Külön öröm a számunkra, hogy a jubileum megünneplésével a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozathoz is csatlakozhattunk, hiszen ezek a Zsolnay műtárgyak a kulturális örökségünk kiemelkedő darabjai – számolt be Rózsa Zoltán, a ZsÖK ügyvezetője.

A Zsolnay Aranykora – Gyugyi gyűjtemény gyarapodásáról  Magazinunk ebben a cikkében számolt be.

Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nkft.