A klasszikus fekete teán kívül ma már rengeteg, különféle ízű és típusú tea közül választhatunk. Íme néhány különlegesség, ami akár a szupermarketben is megvásárolható.  

Rooibos tea, nem csak fogyókúrázóknak!

A vörös fokföldirekettye hajtásaiból készült Rooibos tea Dél-Afrikából származik. Legfőbb ismérve, hogy ültetvényei vegyszerezéstől mentesek. Ha megfelelő helyről szerezzük be, a rooibos növényből készült tea nem tartalmaz színezőanyagot, tartósítószert, és aromákat sem. Koffeinmentes, cserzőanyag tartalma alacsony, ásványi anyagokban gazdag. Gyorsítja az anyagcserét, vízhajtó hatású, ezért remek kiegészítője a fogyókúrás étrendnek. Fogyasztható hidegen és melegen egyaránt, íze sok teával ellentétben hosszú áztatás után sem lesz kesernyés. Élénkít, kiváló szomjoltó, emellett furcsa módon nyugtató hatása is van. Érdekesség, hogy Dél-Afrikában tejjel isszák.
Maga a növény egyébként nem csak teakészítésre alkalmas, hatása a szépségiparban is ismert. Dr. Annique Theron kutató 1971-ben megalapította az Annique Rooibos Products vállalkozást, amely természetes, gyógynövényekből készített bőrápolási termékeket forgalmaz világszerte, s egyik legkedveltebb alapanyaga a rooibos növény.  

Mandala tea a kiegyensúlyozottságért

A mandala szanszkrit szó, a tibeti és az indiai kultúrához köthető, jelentése: kör. Eredetileg egy színes meditációs eszköz, vallási ábrázolás, amelynek minden színe más jelentéssel bír; gyógyító, energetizáló hatást tulajdonítanak neki. A Bio-Mandala tea hatását épp olyan energetizálónak tartják, mint az eszközt. Gyógy- és fűszernövények felhasználásával készülő teakeverékről van szó, mely esetében általában fantázianeveket használnak az íz megnevezése helyett.

Eukaliptusz, vanília, trópusi, borsmenta, édeskömény, csak néhány a lehetséges ízek közül. Teakeverék formájában rooibos vanília ízesítésben is kapható. A meditációhoz használt mandalához hasonlóan a tea dobozának színével érzékeltetik az elvárható hatást. Központban az egészség, a harmónia és a felfrissülés, ezért csakis vegyszerezéstől mentes, friss növényeket használnak fel. Minden olyan tulajdonság igaz rá, ami általában a teára: jót tesz a szívnek, fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet és a rákmegelőzés egyik eszköze lehet. A mandala tea ráadásul rendkívül finom, és nem szokványos: egyes fajtái fogyaszthatók akár zab-, rizs- vagy szójaitallal keverve is.

A rohanó mindennapokban valószínűleg éppen ilyen típusú teára van szükségünk: nem csak felmelegítik hűvös napjainkat, hanem nyugtató hatásukkal kellemesebbé is teszik azokat. Ha igaz, hogy a betegségek kialakulásához a negatív gondolatok is hozzájárulnak, akkor mindenképpen adjunk egy esélyt ezeknek a teáknak. A pozitív hatás biztosan nem marad el.

Szerencsi Éva Réka

2013. november 3.

Hozzászólások