Autizmussal élő fiatalok színes, vidám grafikáiból inspirálódva készültek táskák jótékony célra. A Design Hét Budapest keretében debütáló kollekció az Autistic Art Alapítvány és a müskinn tervezőinek együttműködéséből született. 

Az alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, 6 otthonban pedig különleges művészetterápiás foglalkozásokat is működtet. Az egyik ilyen otthont látogatta meg a müskinn csapata, és nyert inspirációt a fiatalok rajzaiból. A táskák eladásából származó bevételből az alapítvány munkáját segítik.

A Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonába látogattak el a müskinn tervezői legújabb táskakollekciójuk kapcsán. Az Autistic Art Alapítvány által támogatott lakóotthonban az autizmussal élő fiatalok művészetterápiás foglalkozásokon is részt vehetnek. Az itt készülő rajzok szolgáltak ihletésül a müskinn csapatának is. Az elkészült táskák vonalain fellelhetők azok a sajátosságok, amelyeket a tervezők az autista fiatalok rajzolási technikáiból tanultak meg és vettek át. A kollekció jótékony célt szolgál: a bevételből az alapítvány munkáját támogatják. A táskakollekció bemutatója a Design Hét Budapest programsorozat hivatalos része.
Sokakat érint

Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art, amely 10, az autizmussal élők igényeire specializálódott lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban közösségben élhetnek, alkothatnak, és akár dolgozhatnak is a képességeiknek megfelelően. A lakók számára ezek az otthonok jelentik a biztonságot és sokszor a második családot is.

Az Autistic Art egy különleges művészeti terápiás programot is működtet 6 lakóotthonban. A foglalkozások fontosak, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. Rajzaik segítségével jobban megismerhetjük őket és a világukat.

Találkozik az autizmus és a design

A művészeti foglalkozások terápiakánt és különleges forrásteremtésként is működnek: az itt születő kiemelkedő rajzokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint az alkotások megjelennek az Autistic Art saját designmárkájának termékein is. Így a fiatalok grafikái díszítenek már többek között borosüvegeket, csokoládés dobozokat, selyemsálakat, noteszeket. A bevételekből az alapítvány a lakóotthonokat és a művészetterápiás foglalkozásokat támogatja.
A müskinn célja, hogy egyre több, a mostanihoz hasonló együttműködésben vegyen részt a jövőben, és valamilyen társadalmi problémára hívják fel a figyelmet. „A miskolci otthonban tett látogatás során a tervezők személyesen is megismerkedhettek a művészeti foglalkozások résztvevőivel. Felfigyeltünk a szigorú és ismétlődő rendszerre, ami mind a mindennapi rutinjukat, mint az alkotói tevékenységüket meghatározza. A tervezési folyamat során fontos szerepet kaptak a foglalkozáson született rajzok is, amelyek meg is jelentek a kollekció darabjain, így bepillanthatunk az alkotók személyes világába” – mondta Rakovszky Zsófia, a müskinn egyik alapítója. A müskinn főleg táskákat és más kiegészítőket tervez és gyárt. Párhuzamosan két kollekciójuk érhető el: egy mindennapi és egy konceptuális, amit az együttműködésekre építenek.

 

Forrás: LA Communications

 

Hozzászólások