Magyarország lesz a Tajpeji Nemzetközi Könyvvásár díszvendége 2016. február 16. és 21. között.

image001

 

A több mint félmilliós látogatottságú Tajpeji Nemzetközi Könyvvásár Ázsia második legfontosabb seregszemléje, amely a tavalyi évben mintegy 700 kiállítót látott vendégül, közülük 400 nemzetközi kiadó 67 országból érkezett.

Magyarország 2014 óta vesz részt e rangos irodalmi találkozón. A tajvani díszvendég megjelenést csak az első lépésnek tekintjük az ázsiai piac és irodalom feltérképezésére, meghódítására. Célunk a jövőben minél több címmel megjelenni ezen az izgalmas és sok olvasót elérő piacon.

Tajpejben a magyar stand 414 m²-en fogadja majd a látogatókat. A dizájn Magyarország és Budapest tajvaniak körében is nagyon népszerű nevezetességein túl az 1956-os forradalom 60. évfordulójára is felhívja a figyelmet. A standon elhelyezett átriumos könyvtári folyosókon az érdeklődők belelapozhatnak a magyar kiadók angol és magyar nyelvű köteteibe.

A könyves jogok hatékony értékesítése érdekében tíz magyar kiadó képviselője vesz részt a vásáron. A díszvendégség programjának további fontos eleme a magyar gyerekkönyvek és gyerekkönyv-illusztrátorok –a szokásosnál hangsúlyosabb- bemutatása. A gyerekkönyves csarnokban 5 magyar illusztrátor – Szegedi Katalin, Agócs Írisz és Rippl Renáta személyesen is, míg Rófusz Kinga és Dániel András alkotásaikkal- képviseli majd hazánkat.

tibe_slide

Nádas Péter Párhuzamos történetek című művének első kötetét, a Néma tartományt 2015. december 26-án a Book Review of China Time, Tajvan legbefolyásosabb irodalmi folyóirata a szigetországban megjelent 10 legjobb külföldi irodalom közé választotta. A kötetet a Magyarországon élő, kiváló fordító, Yu Zemin fordította mandarin nyelvre. A tajvani kiadó tájékoztatása szerint a könyvvásárra a második kötet, a Szabadság lélegzete is napvilágot lát majd.

Kevesen tudnak arról, hogy a magyar történelem Benyovszky Móric alakjában egy rövid időre összefonódott a sziget világával. A híres utazó, Ázsia-kutató életével és kalandjaival Hóvári János történész, turkológus művelődéstörténeti előadásán keresztül ismerkedhet meg a közönség. A tajvaniak magyar történelem iránti fogékonyságát jól mutatja, hogy A láthatatlan ember után Gárdonyi Géza Egri csillagok című ifjúsági regénye is ott lesz az idei könyvvásáron.

Kortárs szerzőink közül Gárdos Péter és Dragomán György találkozik személyesen az ázsiai olvasókkal. Gárdos Péter világsikerű műve, a Hajnali láz ez év januárban látott napvilágot a szigetországban. A szerző a magyar és tajvani kiadó képviselőivel beszélget, majd a magyar standon dedikál.

Dragomán György Máglya című nagy sikerű kötetét a Magvető kiadó főszerkesztője és egy tajvani irodalomtörténész méltatja a vásáron.
A FolkEmbassy zenekar a magyar népzenéből és néptáncból ad nap mint nap ízelítőt a vásár vendégeinek. A hazai gasztronómia rejtelmeibe pedig Mautner Zsófia vezeti majd be az érdeklődőket. A gasztroblogger Budapest Bites! című kötete szintén megjelenik a könyvvásáron.

Forrás: Balassi Intézet

 

 

Hozzászólások