Író-olvasó találkozó Sükösdön – 2017. április 24-én szülőfalumba, Sükösdre látogattam. Izgalmas készülődés előzte meg az utazásomat, amelyhez a Magyarok Nagyasszonya Katolikus Általános Iskola igazgatójával és magyartanárával közösen egyeztettük a programot. Mihálovics Ferenc igazgató úr meghívása délelőttre az iskolába szólt, délután pedig a könyvtárban rendezték meg az író-olvasó találkozót, a Kölyökkorom kalandjai című regényem bemutatóját.

Éppen 50 évvel ezelőtt fejeztem be az általános iskolát Sükösdön, azóta nem jártam ott. Az épület a régi volt. (Szegény tényleg régi, remélem, hamarosan sikerül a felújítása.) Próbáltam felidézni a benne eltöltött éveket, az érdekes, emlékezetes pillanatokat. Ebben hajdani kedves tanárom, dr. Cseh Béla segített, aki nyolcadikos koromban magyart tanított nekem. Életre szóló élményt jelentett a tanítványának lenni! Azt, hogy mennyire fontosak voltak neki a diákjai, az is mutatja, hogy még ennyi idő távlatából is meg tudta mondani, melyik teremnek melyik padsorában, hányadik padjában ültem, amikor magyarórát tartott nekünk.

Pécsi Erzsi (balról) a nyolcadikos évzárón jutalmat vesz át

Csodálatos volt a találkozás! Már egy ideje a Facebook-on ismerősök vagyunk, ezért könnyen ráismertünk egymásra. Nagyon meghatódtunk mindketten, hiszen 40 éve nem találkoztunk! El is határoztuk, hogy a következő 40 évben sűrűbben összejövünk! Röviden elmeséltük egymásnak a negyven év főbb történéseit, azután csöngettek, és vártak bennünket a diákok az udvaron, hogy igazgató úr bemutassa nekik a sükösdi iskola valaha volt tanárát és diákját, Cseh Béla tanár urat és engem…

Dr. Cseh Béla tanár úr és Weninger Endréné (Pécsi Erzsébet)

Nagyon boldog voltam, amiért a tanár úr elfogadta a felkérésemet, hogy részt vegyen a délutáni könyvbemutatómon, és beszélgessen velem, illetve kicsit beszéljen rólam és a könyvemről. Az iskolában elköltött finom ebéd után erre sor is került a szép új könyvtárban. A Bajai TV előbb készített egy rövid interjút a tanár úrral és velem. Nagyon izgultam, de sokat segített, hogy a riporternő nagyszerűen felkészült volt. Meglepődtem, hogy olyan sokat tudott rólam, így könnyebb volt nekem is a beszélgetés.

A könyvtár olvasóterme tele volt vendégekkel. Az iskola felsős diákjaiból, tanáraiból és hajdani ismerősökből tevődött össze a közönség. Többek között örömmel üdvözölhettem volt osztályfőnökömet, Budayné Ica nénit is. Mihálovics Ferenc igazgató úr köszöntése után meglepetésben volt részük a gyerekeknek, mert a Bajai Fiatalok Színházának vezetője, Ottmár Attila énekelt nekik. Bergendyék dala csendült fel: De nehéz az iskolatáska…

Majd Cseh Béla tanár úr röviden bemutatott engem és a könyvem, amelyet tavaly küldtem el neki ajándékba. Hálás vagyok a jó szóért és azért, hogy kedves tanítványának nevezett engem. Fantasztikus humora örömet csalt az arcunkra, kedvessége léleksimogató volt. Könyvtáros barátunk, Szerletics Robi általam vitt fotókat vetített le ezek után, melyek életem főbb állomásaihoz illeszkedtek, én pedig magyarázatot fűztem hozzájuk, így jobban megismerhettek a gyerekek is.

          

Annál is inkább, mert a regény elsősorban gyerekekről szól, és a sükösdi iskola magyar szakos tanárnője, Gálosné Editke nagyon lelkiismeretesen felkészítette a felső tagozatos diákokat a találkozásunkra. Többen elolvasták a könyvet, ismerték a tartalmát, részleteket dramatizáltak, játszottak el belőle, kedvenc részüket felolvasták, és kérdezhettek is tőlem a könyvvel kapcsolatban. Egy hónappal ezelőtt internetes játékra hívtam fel a gyerekeket, mivel hallottam, hogy szívesen „lógnak a számítógépen”.

Sorsolás Gálosné Edit tanárnővel

Egy Sükösdről írott novellámból kellett kibogarászniuk színessel írott szavakat, amelyekből három mondatot lehetett összerakni. A helyes megfejtők között kisorsoltunk egy színházi estre szóló családi belépőt, melyet Ottmár Attila ajánlott fel, a Bajai Fiatalok Színházának vezetője. Hálás köszönet érte! De előbb Gálosné Editke munkáját köszönöm meg, aki nagyon sokat dolgozott azon, hogy ez a találkozó jól sikerüljön, és a gyerekeket ráhangolta az olvasásra, felkeltette az érdeklődésüket irántam és a könyv iránt, ők pedig nagyon kedvesen fogadtak engem, ami igen jólesett.

Ottmár Attila és Nagy Botond a Bajai Fiatalok Színházától

Két további érdekes részlet hangzott el a könyvből Ottmár Attila és Nagy Botond profi tolmácsolásában, és Attila még egy dalt énekelt. Ihász Gábor örökérvényű dala, a Múlnak a gyermekévek kezdetű hangzott el. Ha a diákok nem is tudták ezt a gondolatot átélni, hiszen előttük még az élet, de mi, idősebbek: tanárok, hozzátartozók, korombéli régi ismerősök elgondolkodtunk az idő múlásán.

Mihálovics Ferenc igazgató úrral

A zárszót Cseh Béla tanár úr mondta és jómagam. Mihálovics Ferenc igazgató úr egy csodálatosan szép virágcsokorral ajándékozott meg az iskola nevében, amit nagy örömmel fogadtam. Én is vittem ajándékokat azoknak, akik segítettek a találkozó létrejöttében. De a legnagyobb ajándékot én kaptam az által, hogy ott lehettem, és találkozhattam hajdani tanáraimmal.

Elmondhattam, mennyire jó volt diáknak lenni, amikor ők tanítottak. Örökké hálás leszek nekik ezért. Mindenkinek javaslom, ne várjon 40-50 évet, hogy ezt megtegye, mert az idő gyorsan tovaszáll. Hamarosan pedagógusnapot ünneplünk. Mondjuk el szívünknek kedves tanárainknak, mennyire megbecsüljük a munkájukat, a velünk való törődést, kedves szavaikat és szeretetüket!

 

Fogalmazás:           Helyesírás:           Külalak:

Kedves tanár úr, kérem, osztályozza le a fogalmazásomat, épp úgy, mint nyolcadik osztályban! Köszönöm!

 

 

Weninger Endréné Pécsi Erzsébet

 

 

Hozzászólások