Sztárok kiállítása Kecskeméten – Világsztárok érkeznek Kecskemétre. A Katona József Múzeum és a Bozsó Gyűjtemény összefogásában két rendhagyó kiállítást lehet megtekinteni. A főszerepben Bob Dylan és Andy Warhol.

sztarok
A világhírű amerikai művészek, sztárok kiállítását egymással párhuzamosan mutatja be a két kecskeméti intézmény július közepétől közel három hónapon át.

Kezdeményezésükkel Kecskemét kulturális és idegenforgalmi szerepét hangsúlyozzák a térségben. Nemzetközi kiállítás először érkezett közös kooperációban a városba.

Andy Warhol, a pop-art ikonikus képviselője, a reklámgrafikusból lett „sztár-képzőművész” neve egybeforrt a szitanyomatain sorozatokban megjelenített hírességekkel, de munkássága ennél jóval szerteágazóbb. Tevékenysége a képzőművészeten túl a reklámgrafika, az underground zene területén is maradandó.

Excentrikus figurája a New-York-i művészvilágban megkerülhetetlen volt; megcsinálta magát. A Bozsó Gyűjtemény kiállításán felvonultatott Marilyn Monroe, Mao vagy a Cambel’s konzerv ábrázolásait az is ismeri, aki Warhol nevét nem.

Marilyn Monroe

A dalköltőként ismert és elismert Bob Dylan vizuális útinaplóját mutatja be a Cifrapalota rendhagyó tárlata. “Leginkább az emberek, a történeteik, a mítoszok és a portrék érdekelnek” – nyilatkozta Dylan arról, milyen témák foglalkoztatják.

Képein az amerikai kultúra toposzai, a felhőkarcolók, vasútvonalak, függőhidak sorakoznak. Útjai során vázolt munkáin kihalt mellékutcák, elhagyatott motelek metafizikussá sűrűsödő csendjével és magányával is találkozunk. Ezek mellett a válogatásban megférnek az intimebb, ellesett pillanatok, sőt az aktképek is.

A megnyitó 2 felvonásban történik:

2022. július 12. 17:00 óra: Bozsó Gyűjtemény – Andy Warhol
2022. július 12. 18:00 óra: Cifrapalota – Bob Dylan

Mindenkit nagy szeretettel várnak a szervezők!

Katona József Múzeum

Bozsó Gyűjtemény

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások