Estefelé már mozdulni sem lehet a meglehetősen hasonló portékákat felvonultató árusok fabódéi között. Sorban állunk a puncsért (gyerekek és alkoholt nem fogyasztók megkóstolhatják a Kinderpuntsch-ot, amely teaszerű édes folyadék, de nagyon jól esik az átfázott tagoknak). Próbálunk odaférni a karácsonyi díszekkel, terítőkkel, játékokkal és édességekkel borított pulthoz, több-kevesebb sikerrel.
Igen, ez is a vásárhoz tartozik, de nem emiatt vonzó és semmivel fel nem cserélhető az élmény, amit egy decemberi bécsi kirándulás nyújt. Bécs mindig gyönyörű és elegáns. Még télen is.

Fenséges paloták, a Burg pompás berendezése. Schönbrunn termei és díszkertje ismerős lehet a Sissiről készült német filmekből. A Szépművészeti és a Természettudományi Múzeum gazdag tárlata. Képtárak hercegi családok kastélyaiban (Lichtenstein, Luxemburg, Albertina, Belvedere). A Spanyol lovasiskola bemutatója.

Tágas, fényűző sétálóutcák. Az Operaház (a mi Operánk Budapesten határozottan szebb, de a bécsi is megér egy látogatást). Gótikus templomok, a Szent István dóm a város szívében kiindulópont a belvárosi sétákhoz (ne lepődjünk meg a templomban a turisták által okozott hangzavaron, a bejáratnál felállított pulton, a kivetítőn, és a Dóm Shop-on sem).

Felfedeznivaló kis utcák, szinte mindegyikben műemlék házakkal, emléktáblákkal.
Sötétedés után díszkivilágítás. Hívogató színek, a kirakatokban a zöld és a piros árnyalatai gyönyörködtetik a szemet.  Mozgalmas és mégis pihentető.

A hideg sem szegheti kedvünket. Ha átjár a nyirkos, vagy már kellemetlenül zimankós téli levegő, felüdülést kereshetünk egy hagyományos bécsi kávézóban. A belvárosban és környékén könnyen találhatunk igazi békebeli hangulatot felidéző helyeket. Aranyozás, kárpitozott székek, elegáns biedermeier bútorok.

Érdemes előre tájékozódni, hiszen egészen megfizethető árú cukrászdákra is ráakadhatunk, ahol egy szelet Sacher-torta vagy egy almásrétes (Apfelstrudel – helyi jellegzetesség, másképpen készítik, mint nálunk) és egy csésze bécsi melange vagy kapuziner mellett megtervezhetjük a napunk további részét.

A bécsi adventi vásár tömegeket vonzó, népszerű turistahely, célpontja a vásárolni vagy rácsodálkozni vágyó kirándulóknak.

A látszat mögött azonban ott a lényeg: látványos, de bensőséges; színpompás, de ízléses; csillogó, de nem hivalkodó. Bécsies, egyedi, jókedvűen elegáns.
Karácsonyi hangulatot áraszt, és bár az ünnep lényegét nem adja vissza, de ha megértjük az üzenetét, akkor ráhangol valami mélyebbre, magasztosabbra.

Hasznos oldalak:

Bécs városának honlapja

Advent Bécsben

Bécsi vásárok

Bécsi kávézók honlapja

Weninger Nóra

2012. december 2.

Hozzászólások