Szentmártoni Ildikó és Szentmártoni Imre volt – kissé rendhagyó módon – a Női arcok, női élethelyzetek című teadélután vendége, melyet a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület rendezett 2016. május 27-én 17.00 órai kezdettel Kecskeméten, a Bozsó Gyűjteményben.

 

bozso09

 

Az egyesület olyan hölgyeket lát vendégül ezeken a beszélgetős teadélutánokon, akik hivatásukban is kiteljesedhettek, és szép családi életet is élnek, ezáltal minden szempontból példát mutathatnak. Szentmártoni Imrét, azaz St. Martint már jól ismeri a kecskeméti közönség, hiszen többször koncertezett itt. Sok jótékonysági koncertet is adott. Ezúttal azonban a főszerep nem a híres szaxofon- és pánsípművészé, zeneszerzőé és előadóművészé volt. Kedves feleségét, Ildikót kísérte Kecskemétre. De – természetesen – nem múlhatott el a rendezvény anélkül, hogy ne muzsikáljon a zenéjére váró és vágyó hallgatóságnak.

A női teadélután főszereplője Szentmártoni Ildikó ásvány-ékszerkészítő, művelődésszervező, St. Martin felesége volt. A beszélgetést Varga Mónika, a KTV szerkesztő-műsorvezetője moderálta, a vendégekkel Weninger Andrea újságíró, az egyesület pártoló tagja beszélgetett.

 

bozso07

 

A beszélgetés kellemes hangulatban zajlott. A művészházaspár – családias légkört teremtve – bepillantást engedett életüknek ismeretlen részleteibe. Ildikó büszkén mesélt fiukról, Normanról, aki az Operettszínház tagja, csodálatos hangja van, és olyan főszerepeket játszik, mint a Szépség és a Szörnyetegben a Szörnyeteg, a Rómeó és Júliában Verona hercege, tehát általában dominánsabb karaktert alakít.

Ildikó elmesélte, hogy az ELTE Tanárképző Főiskolai karán végzett, és diplomamunkáját művészettörténetből írta. Ennek témája a 20. századi magyar festészet volt. Annyira érdekelte ez a terület, hogy a főiskola után beiratkozott egy műtárgybecsüs képzésre. A sok gyönyörű festmény mellett csodás ásványékszereket is tanulmányozhatott a szecesszió és art deco idejéből. Rabul ejtették, elvarázsolták a csodás kövek. Autodidakta módon kezdett megismerkedni az ásványokkal, és készített magának néhány ásványékszert is. Végül szenvedélyes hobbyjává vált a kreatív tevékenység.

 

bozso05

 

A diplomáját saját vállalkozásukban kamatoztatja, koncerteket, előadásokat, kiállításokat szervez férjével és fiával közösen. A szabadidejében ásványékszereket készít, és kutatja az ásványok és ékszerek művészet- és művelődéstörténeti hátterét. Órákig tudna mesélni az ásványokról, hiszen az ékszereknek és az ásványoknak is fantasztikus művészettörténeti múltja van.

A művészházaspár új kezdeményezése a zene, a képzőművészet és az ének ötvözése. Közösen, a család tagjai szerkesztik a műsorukat, amellyel már több helyen is bemutatkoztak: Ildikó a szépséget dicséri az ásványokról szóló történeteivel, alkotásaival; St. Martin a zenéjével simogatja a hallgatóság lelkét; fiuk, Norman pedig népszerű operett vagy operaslágereket énekel.

 

bozso03

 

Ildikó így vallott erről:

„Harmónia címmel rendeztük meg az első családi előadásunkat. A zenét a színek világába illesztettük bele, tehát volt piros zene meg kék zene, és az egyiket Norman énekelte, a másikat Imi fújta. Jól sikerült, és azóta meghívtak bennünket máshová is, tehát úgy néz ki, hogy életre kelt ez a műsor. Mindhárman nagyon élvezzük. Azt el nem tudom mondani, micsoda élmény a férjemmel és a fiammal egy színpadon lenni! A két profi művész mellett én egy kicsit outsidernek érzem magam. Arra is jók ezek az előadások, hogy a megszerzett tudásomat továbbadjam a hallgatóságnak. Kb. 50 ásványt és a hozzá tartozó információt tanultam meg, és a következő évekre az a tervem, hogy még legalább 200-at jól megismerjek!

 

bozso01

 

Szeretnék néhány ásványt részletesen is bemutatni, az egyik a lapus lazuli. Az ásványokat általában a csakrákhoz szoktam párosítani, ez pedig a homlokcsakrának a köve. A homlokcsakra a kreativitásról és az intuícióról szól. Ha a harmadik szemünk nyitva van, akkor túllátunk önmagunkon. Van egy belső látásunk, ez a hatodik érzékünk. Tehát ez egy nagyon fontos, misztikus csakra. Nekem ez a kő olyan, mint a csillagos égbolt. Amikor elmegyünk a sivatagba, ahol éppen semmilyen fényszennyeződés nincs, a csillagos eget kémlelve valamit megérzünk az Univerzum bölcsességéből. A lapus lazuli a barátságnak és az igazságnak a köve. Abban segít, hogy tudj kiállni magadért, de birtokold a belátás erényét is. Évezredek óta ilyennek ismerik ennek a misztikus kőnek a hatását. Nekem az Univerzum bölcsességét juttatja eszembe. Iminek van egy gyönyörű száma, egy imádság, melynek címe: A Föld sebe, Darvaza. Ezt hallgassuk meg most, mert illik ehhez a misztikus kőhöz.”

 

bozso06

 

Ildikó sokat mesélt az ásványok hatásáról az emberek érzelmeire, testi erőnlétére, lelkiállapotára. Rövid történeti áttekintést is kaptunk arról, hogy az ősidőktől kezdve milyen szerepet játszottak az emberek életében az ékszerek, azon belül is az ásványokból és a gyöngyökből készült ékszerek viselése, megszerzése és birtoklása, azok szimbolikus jelentése.

Ha szeretnénk az egész beszélgetést meghallgatni, a Kecskeméti Televízió internetes oldalán megtehetjük. Nagyon színes, élvezetes beszélgetést hallottunk, melyet St. Martin három zeneszáma színesített. A TV-felvétel után egy szerény agapé közben folytatódott a kötetlen együttlét a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben.

 

bozso02

 

A beszélgetés tehát látható és hallható lesz a Kecskeméti Televízióban és annak internetes honlapján.

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások