A Szent István Napok a Pécsváradi Várban rendezvénysorozat több mint két évtizedes múltra tekint vissza. A település önkormányzatának, intézményeinek és civil szervezeteinek összefogásával valósul meg a gazdag programkínálat, melyben a kiállításoktól a népünnepélyig, színházi előadásoktól a néptánc bemutatókig, komoly- és könnyűzenei koncertektől a gyermeknapig válogathatnak az érdeklődők.

A vár

A pécsváradi vár a Szent István király által alapított bencés monostorra épült. Első apátja, Asztrik hozta el a koronát a keresztény vallást meghonosító államalapítónknak Rómából. A vár legértékesebb része a 11. századi várkápolna, melynek altemplomában látható az ország egyik legrégebbi freskója.
A várban rendszeresen szerveznek gyerek íjászatot, az előre bejelentkezőknek pedig a vár úrnője elemózsiás csomagot készít, és az útravaló mellé térképet ad, melynek segítségével másfél órás gyalogtúrával elérhető a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő. Kilátójából fenséges a panoráma.

Szent István Napok

Idén a pécsváradi várban július 19-én indult a Szent István Napok rendezvénysorozat a XIII. Pécsváradi Ifjúsági Fesztivállal, és augusztus 24-én lesz a hagyományos záróesemény, a Kígyós Sándor Emlékkör találkozója. Több mint egy hónap alatt számos kultúresemény követi egymást különleges színházi vendégjátékokkal, izgalmas tárlatokkal és sokat ígérő koncertekkel.

A várszínházban látható lesz A bolond lány című krimi Koncz Gáborral és Kautzky Armanddal a főszerepben, Dés László és Koltai Róbert Sose halunk meg című musicaljét pedig a veszprémi Pannon Várszínház mutatja be. A koncertek sorában Halász Judit érkezik augusztus 4-én a “Csiribirivel”, fellép a Pécsváradi Big Band, az UniCum Laude és a BorCanto együttes is. Emellett kiállítás nyílik baglyokról, szalmafonók munkáiból (sőt, nemzetközi szalmaművészeti szaktábort is szerveznek), faszobrokból és fotókból.
A gyerekeket lovagi torna szórakoztatja, továbbá a zengővárkonyi táncosok és a német nemzetiségi csoportok is színre lépnek. Várvásár, utcabál, népünnepély – minden hétre jut legalább három különleges program.

Részletek és a teljes program 

Forrás: Momentum Mundi

2013. augusztus 4.