12 új játékfilm, 6 új dokumentumfilm, 5 vendég, 2 mozi és egy workshop – ezt kínálja a SZEMREVALÓ/SEHENWERT 2012 Filmfesztivál október 4. és 10. között a Művész moziban, az Örökmozgó Filmmúzeumban és a Goethe Intézetben. „Idén 17. alkalommal lesz német nyelvű filmfesztivál, ám először Németország, Svájc és Ausztria közös szervezésében” – árulja el Jutta Gehrig, a budapesti Goethe Intézet igazgatója. „A filmek többsége a szimbolikus és valós, a társadalmi és az emberi határok átszelését veszi górcső alá.” A fesztiválhoz kapcsolódó filmszakmai workshopra mindhárom országból érkeznek szakemberek.

A Goethe Intézet, a Svájci Nagykövetség és az Osztrák Kulturális Fórum 2012-ben először rendez közös fesztivált Budapesten a legjobb új német, svájci és osztrák játék- és dokumentumfilmekből. Az együttműködést nem csupán a nyelvi közösség indokolja: a bemutatásra kerülő új és retrospektív alkotások a három ország közötti intenzív filmes kapcsolatok bizonyítékai is. „A program összeállításakor a tematikus és műfaji változatosságra törekedtünk” – folytatja Jutta Gehrig.

A változatosság akusztikusan is tapasztalható lesz a vetítéseken: „Akár németül – azaz bécsiül, svájciul vagy bajor dialektusban –, akár hindiül vagy finnül beszélnek a filmekben, mi eredeti változatban, magyar szinkrontolmácsolással és lehetőség szerint angol felirattal vetítjük őket” – fűzi hozzá az igazgatónő. A SZEMREVALÓ 2012 alkalmat kínál arra is, hogy a filmek sorsáról, aktuális filmes trendekről és divatokról beszéljünk. Október 4-én, a nyitó napon 11 órától szakmai workshop lesz a Goethe Intézetben, melyen az európai filmkultúra fenntarthatósága lesz a téma. Milyen szerepet játszanak a fesztiválok, a média és a szaksajtó a filmek iránti érdeklődés megteremtésében, hogyan alakítják a trendeket? A szakmai műhely a kritikusok és az újságírók elengedhetetlen háttérmunkájára irányítja rá a figyelmet. Négy vetítés után filmes alkotókkal is találkozhat a nagyközönség: vendégünk lesz a fiatal sztárszínésznő, Jasna Fritzi Bauer, a BARBARA című film szereplője; Michael Schöbel, a THIS AIN’T CALIFORNIA producere; Markus Imboden, a MAX, A CSICSKA rendezője; valamint a LÉLEGZÉS rendezője és forgatókönyvírója, Karl Markovics osztrák színész-rendező, akit milliók ismernek a „Rex felügyelő”-ből.

A filmfesztivál részletes programja sok más információval együtt a www.goethe.de/szemrevalo oldalon olvasható magyar és német nyelven. Aktuális napi hírek a Facebookon: www.facebook.com/szemrevalo.

 

Forrás: www.goethe.de/budapest

2012. szeptember 26.

Hozzászólások