Követve a Széll Kálmán tér átépítésének folyamatát a minap találtam a Kalef Hírmondó fb-oldalán ezt a fotót. A Kalef egy olyan részletét mutatja, amelyiken – úgy tizenegy éve – egy igencsak különös jelenségnek voltam szemtanúja. Akkor naplómba jegyeztem le e jelenség részleteit, majd három éve egy rövidfilm-forgatókönyvvé írtam át.

 

 

kalef1

 

1. Helyszín

Augusztus közepe, tikkasztó hőség, a budapesti Széll Kálmán téren néhányan várakoznak a 61-es villamos megállóban. Egyszerre csak a rövidke alagútból egy hűvös fuvallattal a Vérmező felől egy zöld léggömb sodródik a villamossíneken. Mintha valamilyen kis élőlény lenne. A sínpár között lebeg, hol jobbra, hol balra hömbörödve.

Kis csavargó, még talán a zsebre dugott kezét is látni véljük, és valamilyen hallhatatlan dalt is fütyülhet, miközben a Napba néz.

Egy járműre várakozó szemszögéből látjuk a teret. Majd a léggömbkamera végig pásztázza a megállóban állók arcát, akik közül néhányan szintén figyelik a jelenséget.
zlgeggombA kamera ráközelít a léggömbre, amin ez olvasható:
BOLDOG ÉLETEM
BOLDOG ÉTELEM
BOLDOG ÉTTEREM.

A következő pillanatban a kamera a léggömb szemszögéből láttatja az eseményeket. Ott lebeg az ég és a villamossínek között és egy Bob Dylan dallamot fütyül: Majd elfújja a szél…, és vakmerően belenéz a Napba.

Érzi, ahogy nézik őt.

Egy narrátor mondja a léggömb monológját:
(A film szellemi ingatlana-1.*)
Mintha héliumot lélegzett volna be, a férfias hang gyermekivé válik:

– Nos idejutottam, nézzétek!
– Hogy honnan? Életem, Boldog Életem, Boldog Ételem végét járom, mert így döntöttem.

Míg be nem fut a „végzet villamosa”, lepereg előtte, mi és ki volt eddig.

2. Helyszín:
(A film szellemi ingatlana-2.*)
Egy kaucsuk erdő, kaucsukgyűjtés:

– Az őserdő mélyén növő kaucsukfa megkarcolt kérgének fehér vére csordult egy kókuszdió héjába.

3. Helyszín:
(A film szellemi ingatlana-3.*)
Egy léggömb gyártó játéküzem, a gyártási folyamat bemutatása:

– Egy gumigyár játéküzemében vettem fel a léggömbformát.

4. Helyszín:

A BOLDOG ÉTTEREM – gyerekzsúr terme:

Itt-Héliummal töltögetik a léggömböket, melyeken a felirat:
BOLDOG ÉLETEM
BOLDOG ÉTELEM
BOLDOG ÉTTEREM.

– Majd felvállaltam egy mostanság oly divatos gyorsétterem gyerekvendégeinek szórakoztatását.

Helyszín a születésnap a BOLDOG ÉTTEREMBEN, sok gyerek

– Egy születésnap kellős közepén egy szőke fürtös hajú kislány kezébe kerültem, miután a Nap gázával, a héliummal nagyra fújtak, hogy ne csak úgy csüngjek, hanem kiemelkedjek, és hogy felemeljem e kisgyermek tekintetét is a Fény felé.
– Véget ért a születésnap, melyet kényelmes szülők rendeztek, hogy a nagy vircsaft után megússzák a rendrakást a rontópálok és -paulinák után.
– A kislányka szökdécselve, büszkén vitt és fel-felsandított rám.
Aztán hogy-hogy nem, leoldódott csuklójáról a zsineg, és nagy sírás-rívás következett, amit én már egyre távolodva hallottam, emelkedés közben a Nap felé, a Fény felé.

5. Helyszín
Budapest fölött:

zlleggomb2

– Már felülről láttam a várost, és a kislány is beleveszett a szürkeségbe.
– Talán már megvigasztalódott, valami mással kárpótolták őt a szülei.

Majd egy nagy zuhanás. A gyermekhang egyre férfiasabbá válik, ahogy a hélium kimegy belőle:

– Hirtelen megszűnt a száguldás felfelé, és egy jó ideig egy bizonyos magasságban lebegtem, majd egyre gyorsabban zuhantam, és megérkeztem a Postapalota melletti sínekre.
– Na, most sínen vagyok, elmondhatom magamról.

 

Újra az 1. Helyszín: A Széll Kálmán téri kis alagút:

kalef2

– Most jön egy hűvös fuvallat és benn vagyok a Széll Kálmán téri 61-es villamos megállójában, a síneken tétovázom egy kicsit, majd megállok középen büszkén és odaadóan.

– Egy pukkanás és vége?

Már megindul a villamos, hogy átgázolva a zöld léggömbön beálljon és felvegye utasait. De hirtelen a váltónál megáll. A zöld léggömbre néz a villamosvezető, majd egy ott álló, villamosra várakozó hölgyre, és int, hogy mentse ki. A hölgy kedves mosollyal kiemeli a zöld léggömböt a sínek közül, és a következő fuvallat egy termik felé viszi, mely megint felemeli a város fölé, a Fény felé.

zlgeggomb
*Szellemi ingatlan – forgatókönyvírás szakkifejezése – jelentése: közkincs, valami, amit nem kell hosszan magyarázni. Itt a hélium hatása az emberi beszédre, a kaucsukból gumi készítés, és léggömb készítés technológiája.

 

Antalffy Yvette