A szecessziós, Szabadka – Eszék vándorkiállításról – A „Szabadka Osijek Szecessziós Turisztikai Útvonal – S.O.S.” kiállítás a Szabadkai Turisztikai Szervezet és Eszék közös programja a Horvátország és Szerbia közötti Interreg – Ipa CBC projekten belül. Az SOS rövidítés a program angol elnevezésének rövidítése (Subotica Osijek Secession Tourist Route).

A program 24 hónapig tart, melynek célja a három országon átívelő közös kulturális – turisztikai termék létrehozása a szecessziós kulturális örökségre alapozva, valamint új szecessziós útvonal bemutatása és népszerűsítése Eszék, Szabadka és Szeged bekapcsolásával.

A kiállítás bemutatja a két különböző szecessziós stílust: az egyik a bécsi stílus, a másik a magyar szecessziós iskola. Az Osztrák-Magyar Monarchia közlekedési és kereskedelmi útvonalainak kereszteződésében három várost jelöltek meg a szervezők, Eszéket, Szabadkát és Szegedet. A közvetlenül Bécsből és Budapestről irányuló modern építészeti, várostervezési ötletek és megoldások, a pompás homlokzatú épületeket eredményező építészeti tendenciák, a gazdag szecessziós díszítés itt jellemzőek leginkább.

Egész napos fotókiállítás lesz látható az építészet és a városiasodás „aranykorának” bemutatásával, továbbá jelenlegi aktuális turisztikai ajánlatokat ismertetnek meg az érdeklődőkkel.

A roadshow témája:
– Szabadka és Eszék város turisztikai ajánlatának megismertetése
– A kulturális hagyományokon alapuló együttműködések előmozdítása Szabadka szomszédos régióival, utazásszervezőkkel történő találkozások
– az új szecessziós útvonal bemutatása

A kiállítás által felkeresett városok: 3 ország – 8 város

Horvátország: március 29. – Osijek (Eszék), március 30. – Zágráb.
Magyarország: április 5. – Pécs, április 6. – Kecskemét, április 7. – Szeged.
Szerbia: április 11. – Belgrád, április 12. – Novi Sad (Újvidék), április 13. – Subotica (Szabadka).
A kecskeméti kiállítás helyszíne: Kecskemét, Deák Ferenc tér
Időpontja: 2019. április 6. szombat 12.00-18.00 óra.

A kiállításon 22 bemutató állványon láthatók fotók Szabadka és Eszék szecessziós épületeiről. Továbbá tájékoztató anyagokat is tesznek elérhetővé a nagyközönség számára.

 

 

Hozzászólások