Hozzávalók:

egy szárzeller
4 db alma
5-10 dkg dióbél
10 dkg trappista vagy ementáli sajt
majonéz
egy kis pohár tejföl
egy kis pohár joghurt vagy kefir
ízlés szerint só, cukor/méz
egy kávéskanál mustár
fél citrom leve

                                          

Elkészítés:

Azért is szeretem ezt a salátát, mert két hozzávaló: az alma, a dió megterem itthon a kertben, és saját termésből főzni a legnagyobb öröm!

A zellert száraira bontom, alaposan megmosom, a hibás részeket kivágom. Lecsöpögtetés után vékony (kb. 2-3 mm-es) szeletkékre aprítom. (Szeretem ezt a munkafázist, mert már előre érzem, hogyan fognak a fogam alatt harsogni a friss zellerszeletkék!)

A sajtot apró (0,5×0,5×0,5) kockákra darabolom

A diót egy kicsit összetöröm, hogy negyednyi dióbélnél ne legyen benne nagyobb.

Az almát is megmosom, cikkekre vágom, majd feldarabolom, s egy kis citrommal meglocsolom, hogy ne barnuljon meg.

A tejfölből, joghurtból/ kefirből, majonézből, a mustárból elkészítem az öntetet. Ízlés szerint cukrozom/mézezem, sózom.

Az öntetet az összekevert alapanyagokra öntöm, és jól átforgatom. Néhány órára hideg helyre teszem, és már fogyasztható is! (Nem rakom a hűtőszekrénybe, mert ha nagyon hideg, akkor nem jön ki az íze, csak a kamrába kerül.) Halakhoz a legfinomabb, de akár egy szokásos vasárnapi rántott húshoz is ajánlom!

                                     

Tippek:

Akkor használok joghurtot, ha savanyúbb öntetet akarok készíteni. Ha kefirt teszek bele, szelídebb lesz az íze.

Annyira jó az ízvilága a zellernek, almának, sajtnak, diónak együtt, hogy nagyon kevés só is elég az öntetbe, sőt, só nélkül is finom. Emiatt, és ha ráadásul nem cukorral, hanem mézzel ízesítjük, egészen kicsi gyerekek vagy sószegény diétán lévők is fogyaszthatják.

Ínyencek készíthetik füstölt gomolyasajttal is. Így egészen különleges ízt kapunk!

Forrás: www.talita.hu

Szöveg és fotók: Kóczián Mária

2013. február 25.

Hozzászólások