A kiselefánt születése azért különösen örömteli esemény, mivel 1961 óta nem érkezett újabb kis jövevény a budapesti Elefántházba. Az Állatkertben 1870 óta tartanak elefántokat. Az első ormányos egy Ali nevű afrikai elefánt volt, a XX. század eleje óta azonban kizárólag ázsiai elefántok képviselték ezt az állatcsoportot.

Az Állatkert korábbi elefántjai

Az első kiselefánt 1930-ban született, de sajnos ő nem, csak az 1941-ben világra jött kicsi maradt életben, az ő sorsába azonban a háború szólt bele. Az 1956-ban – az Állatkert kilencvenedik évfordulója évében – született elefántborjú már szerencsésebb sorsot tudhatott magáénak: a Jubile névre keresztelt ormányos cirkuszi elefántként futott be komoly pályát, a Magyar Nemzeti Cirkusz híressége lett.

Az 1961 májusában született Quinba több külföldi állatkert állományát is gazdagította, végül Franciaországban pusztult el 2005-ben, 44 éves korában.

                                          

Az elefántok élőhelye megújul

Az 1912-ben épült Elefántház felújítása 1999-ben fejeződött be – mesélte el Hanga Zoltán szóvivő. – Az állatok férőhelyét korszerűsítették és ki is bővítették. 2008-ban elkészült az új Elefántcsarnok is.  A következő lépés a megfelelő tenyészállatok beszerzése volt, hiszen az ezt megelőző években 2 idősebb nőstény elefánt élt Budapesten.

Assam, a hím elefánt 2009-ben érkezett Belgiumból, Angele, a nőstény pedig 2010 szeptemberében Franciaországból. A két állat gyorsan összeszokott, ennek eredményeképpen február 14-én meg is érkezett a kis utód, igaz néhány hónappal korábban, mint várták.

                                           

Aggodalmak a kiselefánt körül

Dr. Sós Endre állatorvos a szülés utáni nehézségekről beszélt. Kiemelte, hogy a vártnál könnyebben jött világra a kiselefánt, a táplálással kapcsolatban azonban fejtörést okozott az állatgondozók számára, hogy a kicsi nem találta meg az anyja emlőit.

Korábban már beszámoltunk az ezzel kapcsolatos dilemmákról, és a vezetőség döntéséről, melynek következtében mesterséges úton kezdték el táplálni a kis borjút, nehogy végzetes következményei legyenek az anyatej hiányának. Szerencsére kitartó szoktatással szombat reggelre sikerült a kiselefántot rávezetni a természetes táplálkozás módjára, így remélhetőleg minden rendben lesz a továbbiakban is.

Mivel folyamatos megfigyelés alatt tartják az anyaállatot és a kicsit is, ezért a nagyközönség még nem láthatja őket. Ha az időjárás engedi, pénteken, szombaton és vasárnap néhány percre ki fogják őket engedni a kifutóra, amikor a szerencsés látogatók meg is nézhetik őket. Az Elefántházba azonban csak hétfőtől engedik be az érdeklődőket, 13 és 15 óra között csoportonként lehet majd belépni néhány percre.

                                           

Név kerestetik

Bár rengeteg javaslat érkezett a kiselefánt nevére vonatkozóan, eddig még nem sikerült választani közülük. Az Állatkert munkatársaiból álló zsűri 6 nevet emelt ki, melyekre hétfő reggel 9 óráig bárki szavazhat. Az állatkerti szokásoknak megfelelően az anyaállat (Angele) neve miatt mindegyik „A” betűvel kezdődik.

Asha (jelentése: remény)
Anita (az Indiában is használatos szó jelentése „báj”)
Angyal (az Angele fordítása)
Amélie (az anya francia származása miatt)
Aishwarya (az egyik legnépszerűbb indiai női név)
Aurora (utalás a kiselefánt hajnali születésére)

Aki szeretne  szavazni a kiselefánt nevére, itt teheti meg.

A tegnapi sétáról készült rövid videót itt lehet megtekinteni.

Forrás: www.zoobudapest.com

Weninger Nóra

2013. február 22.

Hozzászólások