Ha a társaságunkat röviden be akarom mutatni, melynek én is alapító tagja vagyok, azt kell mondanom, hogy ez a béke szigete! Ha a vallások oldaláról közelítem meg több féle képviselteti magát: a fele keresztény, a másik fele zsidó, de nagy tiszteletben tartjuk egymást, soha senki nem sérti meg a másik ember vallásba vetett hitét.

Minden tagunk a fotózásnak él, tehát egyek vagyunk. Évenként szervezünk egy-egy témában tárlatot, és ezek a fotók bejárják az ország több városát. Kecskeméten is bemutatkoztunk már a Kiss Fotó Galériájában, és remélem, ezek után is lesz rá lehetőség, hogy a kecskemétiek is élvezhessék majd újra és újra a munkáink eredményét.

De hogyan jutottunk el idáig? A képek már az ősember fantáziáját is megmozgatták, gondoljunk csak a barlangrajzok sokaságára, majd később a festők sikereire.

A fotó ez évben ünnepli a feltalálásának (rögzítésének) 175. évfordulóját. 1839. jan. 6-án Párisban jelentették be a fényképezés feltalálását. 1839. február 2-án a „Hasznos Mulatságok” című pesti lap ismertette Nipce és Daguerre találmányát, a fényképezést, a fény által létrejött kép rögzítését. Ezek után gyorsan pörögtek az események. A rendkívül jó üzleti érzékkel rendelkező, jórészt zsidó üzletemberek felismerték a fényképezés üzleti értékét. Nekik köszönhetjük, hogy már a bejelentés évében, 1839. augusztus 29-én Vállas Antal bemutatta az általa készített dagerrotípiát egyik pesti kaszinó Dunára néző nagytermében. A dagerrotípiát már az ötvenes évek közepétől kiszorította az üvegnegatív és a róla készült papírkép. (Ambrotípia)

1860-ban Kecskeméten is megjelentek az első fecskék Czecz Márton és Frankó Miklós személyében. Ők már csak papírképeket készítettek, melyek kisebb változásokon mentek át, de ma is ezt használjuk. Kecskeméten is elindult egy új művészeti szakma, a fényképészet. 1860-1944 között több mint ötven fényképész dolgozott Kecskeméten. 1936-ban Szabó Imre volt az első Excellence-díjas fotográfus Kecskeméten.

A vizuális művészetben a fénykép ma már egyenrangú minden más alkotással, és bizonyított tény, hogy a fényképezőgéppel lehet művészi fotókat alkotni. Ezek után 2013-ban mi, a Montázs Fényvarázsló Szeniorok Társasága tagjai – kezünkben a digitális fényképezőgépeinkkel – folytatjuk azt, ami 175 évvel ezelőtt elkezdődött.

Helmut Gernheim idézetével zárom bemutatkozásunkat: „A fénykép az egyetlen  olyan nyelv, amelyet a világ minden részén megértenek, amely hidat ver nemzetek, kultúrák között, s összekapcsolja az emberiség nagy családját.”

Szeretettel várunk mindenkit a kiállításunkra Budapesten!

  Kiss András EFIAP Fotográfus, Aranykoszorús mester, Aranydiplomás művész

Hozzászólások