A Montázsmagazin június 11-én, szombaton ünnepelte 10. születésnapját a kecskeméti Katona József Könyvtárban. Egyúttal bemutatta hetedik antológiáját, melynek címe: SZÁMADÁS. Örömteli pillanat volt, amikor a 12 fős szerkesztőség bánhorváti, budapesti és kecskeméti tagjai végre találkozhattak a pandémia után. A vendégek is az ország különböző részeiből érkeztek, és nagyon megörültek egymásnak. A virtuális barátságok végre igazivá válhattak. Jó volt együtt lenni!

antologia

A vendégeket Lévai Jánosné tanácsnok asszony köszöntötte a kecskeméti önkormányzat képviseletében. Nyomatékosította, hogy azon célokat, melyeket az alapítók – Weninger Erzsébet és családja kitűzött 2012. február elsején, a magazin elindításakor – sikerült elérniük. Céljaik között szerepelt, hogy segítik az amatőr művészeket, írókat, költőket, képzőművészeket, hírt adnak munkásságukról interjúk formájában, alkotásaikat reklámozzák, részükre könyvbemutatókat tartanak, kiállításokat szerveznek, és Kecskemét város kulturális programjait reklámozzák.

Lévai Jánosné tanácsnok asszony méltatja a Montázsmagazin munkáját

A Montázsmagazin bemutatásának első lépéseként egy rövid videót nézhettek meg a vendégek, mely hangulatos, színes képeket, szép pillanatokat villantott fel a magazin életéből.

Videó – készítette: Nyitrai Brigitta, a Pótszék Társulat vezetője

 

A Montázsmagazin 2022 elején pályázatot hirdetett SZÁMADÁS címmel. A pályázók verssel, rövid prózával, fotóval, festménnyel vagy grafikai alkotással nevezhettek. A sikeres pályázat után közzétettek egy irodalmi és képzőművészeti antológiában való megjelenési lehetőséget, amely ugyanezt a címet kapta: Számadás. A pályázat nyertesei is helyet kaptak benne.

Ennek az antológiának a műsoros bemutatója is megtörtént a rendezvényen.

antologia

A beküldött versek, prózai írások, festmények és fotók, valamint grafikák arra a kérdésünkre adtak választ: Eddigi életünkben mit sikerült elérnünk, milyen nyomot hagyunk magunk után majd a Földön? A kötetnek csaknem 50 szerzője van.

Először az antológia képzőművészeti anyaga került levetítésre, majd részletek következtek versekből, prózai írásokból. A színpadon Fitó Ica, Gyöngyösi Szabó Katalin, Huszka Józsefné, Orosz Margit és Vass István tolmácsolta az alkotásokat.

Az irodalmi rész bemutatói: Gyöngyösi Szabó Katalin, Huszka Józsefné, Vass István, Fitó Ica és Orosz Margit

A programot Pető Edina énekes-dalszerző színesítette saját dalai éneklésével. Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke gitározott és énekelt a saját szerzeményei közül.

A rendezvényen díjátadás is történt: korábbi szokáshoz híven kiosztották a Montázsmagazin Alkotói díjat és a Montázsmagazinért díjat.

Az Alkotói díjat Farkas Ferencné Pásztor Ilona újságíró, író kapta, valamint Huszka Józsefné szerkesztő.
A Montázsmagazinért díjat Pető Edina énekes-dalszerző kapta, valamint Kanizsa József író, költő, a Krúdy Kör korábbi titkára (31 évig).
Különdíjat kapott Gál Mihály festőművész, költő, a Montázsmagazin a művészekért csoport moderátora.

A díjátadás

A Kecskeméti Örömfestők 5. születésnapját is megünnepelték. Megalapításuk és a későbbi sorsuk is egybefonódik a Montázsmagazinéval. Almási Zsuzsanna akvarellfestő, a csoport alapítója bemutatta a tagokat, és egy rövid tárlatvezetést tartott az Örömfestők képeiből készült kiállításon. A kiállítás június 30-ig látogatható a kecskeméti könyvtár nagytermében.

Almási Zsuzsanna akvarellfestő, a Kecskeméti Örömfestők csoportjának alapítója, vezetője

Amikor felcsendült a Boldog születésnapot kezdetű dal Pető Edina tolmácsolásában, mindenki tudta, hogy ezek után már csak a torták megkóstolása van hátra. A régen látott ismerősök közötti jóízű beszélgetések is fűszerezték ezt.

 

A borítóképen – megosztás után – a Montázsmagazin szerkesztősége látható.

 

Weninger Erzsébet

Fotók: Fuchs Alfonz

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások