Somnakaj – Egy teljesen új élménnyel lettem gazdagabb 2016. május 13-án, hiszen elmentem megnézni életem első cigánymusicaljét, amit Kecskeméten adtak elő a Hírös Agórában.

 

somnakaj

 

Úgy vélem, ezzel az élménnyel nem voltam egyedül, hiszen nem egy hétköznapi műfajról van szó. Édesanyámat vittem el születésnapja alkalmából. Végül is jól sült el, jól éreztük magunkat, sokat nevettünk. Tartalmát tekintve egy cigánylány életútját mutatja be, a jó és a rossz oldalát is. Megismerkedhetünk a cigánykultúra jellemzőivel, és hogy mennyire nehéz manapság egy cigánylánynak előbbre jutni még akkor is, ha tehetséges valamiben. Tele van zenés, táncos betétekkel, érzékeltetve a lány vidám és szomorú pillanatait, így a zenei aláfestés mindig az éppen aktuális jelenethez illeszkedik.

 

somnakaj2

 

Alapvetően én sem kedvelem annyira a cigányzenét, de valahogy ez a mű más megközelítést alkalmazott. A zenei alapok között sok olyan volt, ami kimondottan modernnek mondható, belefűzték a mai kor zenéjét is. Az előadás 2 órás volt, de egy percet sem unatkoztam közben. Átadtam magam ennek az érzésnek, nem bántam meg, hogy elmentem. Ha lesz más városban is ez az előadás, akkor mindenképpen ajánlom, hogy menjenek el mindazok, akiknek van rá lehetőségük, és egy kicsit nyitottak az ilyesmire.

 

Nagy Kitti

 

 

Hozzászólások