Előadás-sorozat a Kada Elek és Kecskemét c. kiállításhoz kapcsolódóan a Cifrapalotában 2013. december 17-én, kedden 16.15-kor. Városkép, jeles események, kultúra, életmód, divat és fényképezés a 20. század elején. A Kada-korszak eredményeinek összegzése. Előadó: Székelyné Kőrösi Ilona történész

A nagyszabású városfejlesztési munkákat követően új városképet kellett megszoknia a kecskeméti polgároknak, és ez az impozáns főtéri látvány tárult a Kecskemétre érkező idegen elé. Ami Kecskeméten különösen megragadó volt: az újszerűség, a modern divat, az európaiság találkozott és szerves egységben élt a paraszti kultúrával, a mezővárosi hagyományokkal. A piac a megújult főtéren is helyet kapott, a városkép hangulatos részét képezte. Az új stílus nemcsak az épületeken hagyott nyomot. Megjelent a mindennapi életben, a bútorokon, használati tárgyakon és az öltözködésben is. A korabeli városi élethez hozzátartozott a nyomdák, könyvkiadók, fényképészek és az egyesületek működése, ez utóbbiak szervezésében több nagy rendezvényre került sor a 20. század első évtizedében.

Kada Elek polgármesterként a város egészének fejlődését szívügyének tartotta. Bizonyos területeket, intézményeket és eseményeket a hivatali kötelezettségen túl is szenvedélyes érdeklődéssel kísért és támogatott. Az előadás keretében ezekből idézünk fel néhányat. A Kada-korszak eredményeit összegezve azt láthatjuk, hogy az „aranykor” éveiből maradandó értékű építészeti, tárgyi és szellemi kulturális örökség maradt az utókorra.

Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállítóhelye
6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.
Tel: 76/480-776  E-mail: cifrapalota.kecskemet@gmail.com

Hozzászólások