Pár év kihagyás után, június 22-én, szombaton a belvárosi piac is debütált a Múzeumok Éjszakáján. Már kora délutántól kezdve élénk érdeklődés kísérte a színes rendezvényt a kecskeméti piacon. Aki megjelent, bizonyosan nem csalódott.

A piaccsarnok fedett szabadterén a látogatók egy egyedülálló fotókiállítás segítségével visszatekinthettek a múltba, a század elejétől egészen a nyolcvanas évekig: hogyan nézett ki, mikor, hol helyezkedett el a kecskeméti piac anno? Egy látványos, légifelvételes térképnek köszönhetően pedig végigkísérhették, mekkora területre terjedt ki régen a piac.

Igazi kuriózum volt, és remek fotózási lehetőséget kínált a kiállított, szalmabálákkal megrakott alföldi lőcsös szekér, melyre egy népviseletbe öltöztetett szalmababa-pár vigyázott. Népszerűek voltak remek munkáikkal a kézművesek, és friss gyümölcseikkel, zöldségféléikkel a piaci termelők. Melyik kisgyermek ne akart volna egy légies pillangó, egy kedves kis állat, vagy szimplán hős lenni? Az ügyes kezű, kreatív arcfestő előtt nem volt lehetetlen, minden kívánságot teljesített. A kifestett arcocskák tulajdonosai pedig boldog mosollyal vették át a piac által osztogatott színes lufikat.

Az idősebb korosztály 19.00 órai kezdettel érdekes előadást hallgathatott a napforduló szokásairól és gyógynövényeiről, melyeknek szemléltetésére és kóstoltatására is sor került. Ezt követően pedig a kecskeméti termelői piacok történetét ismerhették meg az érdeklődők. A szabadtéri rendezvénynek szerencsére a hirtelen lezúduló eső sem vetett véget, mivel a fedett terület oltalmazta a szórakozó közönséget.

 

 

Hozzászólások