Hatalmas érdeklődés és kiemelkedő fogadtatás kísérte Magyarország bemutatkozását Kína legrangosabb művészeti fesztiválján Sanghajban.

magyarkulturalis-1

Az 1999 óta évente megrendezésre kerülő China Shanghai International Arts Festival fontos törekvése, hogy egy-egy ország kultúráját megismertesse a közönséggel, ezért minden évben egy kiválasztott nemzet kiemelt figyelmet és lehetőséget kap, hogy a fesztiválon bemutathassa  gazdag kultúráját, elsősorban az előadóművészet terén.

2016. november 6-12. között a magyar kultúra állt a nagyszabású összművészeti eseménysorozat fókuszában, ahol kiváló és világszerte ismert magyar művészek és rangos együttesek képviselték hazánkat, olyan kivételes kulturális intézmények színpadán, mint az Oriental Art Center és a Shanghai Culture Square Theatre.

 

„Nagy megtiszteltetés volt, hogy idén a magyar kultúra kerülhetett fókuszba a fesztiválon és egyben páratlan lehetőséget kínált arra, hogy az ország kultúráját bemutassuk. Közép-Európa egyik legjelentősebb kulturális intézményeként és művészeti központjaként, a Müpa missziójának tartja a kultúrák és országok közti párbeszéd és tapasztalatcsere elősegítését. A program szervezőjeként és megvalósítójaként fontosnak tartottuk megmutatni, hogy a Magyarországon még fellelhető különösen gazdag autentikus népzenei anyag és hagyomány hogyan tud neves zeneszerzők segítségével koncertpódiumra kerülni, szervesen beépülni az előadóművészeti repertoárba” – nyilatkozta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

 

A Magyar Kulturális Hét nyitó előadása zajos sikert aratott november 6-án: a Shanghai Culture Square Theatre-ben több, mint 2000 néző hallhatta Bartók két csodálatos alkotását. A kékszakállú herceg vára című operát, valamint A csodálatos mandarin című balettet Bartók zenéjének avatott tolmácsolói, Kovács János és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar adta elő, Szántó Andrea, valamint Bretz Gábor közreműködésével, Káel Csaba rendezésében. A csodálatos mandarin című előadás a Pécsi Balett közreműködésével, Vincze Balázs koreográfiájával valósult meg. A koncerten jelen volt többek között a híres kínai zeneszerző, Tan Dun is, aki példaképének tartja Bartókot és a jövő évben Magyarországra érkezik a 2017-es CAFe Budapest Fesztivál vendégeként.

magyarkulturalis4

A Shanghai International Arts Festival és az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésében megvalósult Magyar Kulturális Hét keretében nagy sikerű koncertet adott a Muzsikás Együttes, akik a gazdag magyar népzenei hagyománnyal, zenei gyökereinkkel ismertették meg a közönséget. Kiváló magyar szólisták – Baráti Kristóf, Várdai István és Balog József – népzenei gyökerekből táplálkozó, ismert műveket szólaltattak meg magyar, illetve Magyarországhoz köthető zeneszerzők alkotásaiból. Roby Lakatos – a Kínában is jól ismert, műfajteremtő hegedűvirtuóz – pedig az autentikus cigányzene, a jazz és a világzene elemeiből merítő koncertjével nyűgözte le a sanghaji közönséget.

magyarkulturalis2

A zenei programokon túl „Magyar Rapszódia” címmel egy Liszt Ferenc életművét bemutató kiállítás, valamint egy Bartókról szóló kiállítás is helyet kapott a programban. A koncertek mellett kiemelt figyelmet kaptak a pedagógiai projektek is, így a Magyar Kulturális Hét közreműködői közül a Muzsikás Együttes a Nemzeti Filharmonikusokkal közös estje mellett három népzenei, valamint néptánc workshopot és hozzá kapcsolódó koncertet is tartott egyetemistáknak, diákoknak, melyeket hatalmas érdeklődés övezett.

Forrás: MÜPA

 

 

Hozzászólások