A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye tisztelettel meghívja Önt 2016. március 12-én, szombaton 11 órára a Schenk-féle „Mini emberke” –  A magyar történelem játékaink tükrében című időszaki kiállítás megnyitójára.

 

schenk2

 

A kiállítást köszönti Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója, megnyitja Papucs András geológus, a kiállítás tervezője és rendezője.

A kiállítást az alábbi személyeknek köszönhetjük: Csörgő István, Drabik Zsolt, Incze Csaba, Kozma Tibor, Laposa István, Papucs András, Pump Károly, Rozsnyai Gábor, Szegedi Zoltán

A kiállítás megtekinthető 2016. október 1-ig, naponta 10-12.30-ig és 13-17 óráig. Hétfőn és vasárnap zárva tart.

 

schenk

 

2016. március 12-én, szombaton 13.30-17 óráig – Nekem is volt Schenk játékom! Gyűjtők, játékosok, nosztalgiázni vágyók délutánja

Kötetlen beszélgetés és játék – Hozd magaddal Schenk játékaidat, a régi fényképeket, történeteket és az emlékeket!

Pályázati referens, valamint a kiállítás kurátora Kalmár Ágnes művészettörténész

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely
6000 Kecskemét, Gáspár András u. 11.
E-mail: muzeumesmuhely@szorakatenusz.hu
www.szorakatenusz.hu
www.facebook.com/szoraka
Telefon: (+36-76) 481 469

 

schenk3

 

Több kelet‐közép-európai országban gyártották a világhírű Playmobil játék másolatait az 1970-1990-es években. A gyártók kisebb‐nagyobb módosításokat végeztek az eredeti játékokon, de az alapvető méreteket megőrizték, így az apró kiegészítők mindegyikhez alkalmazhatóak voltak.

A mintául szolgáló figurákkal szemben Magyarországon főként a történelemből merített Schenk Károly, a játékok készítője. Így megtaláljuk Mátyás király híres Fekete seregét és a törököket, de felleljük a magyar történelem másik fontos eseményének, az 1848‐49‐es szabadságharcnak a szereplőit is, az osztrák katonákat és a magyar huszárokat.

 

schenk5

 

A kiállítás számos kérdést megfogalmaz. Közülük talán a legérdekesebb; vajon milyen szerepet töltöttek be ezek az apró figurák és kellékeik az azóta felnőtt generáció életében? Minek köszönhető, hogy több évtized múltával is oly sokan számon tartják és gyűjtik őket?

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó rendezvények támogatói:
Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégium
Kecskeméti Tavaszi Fesztivál Művészeti Tanácsa
Rosta Szabolcs múzeumigazgató

 

 

Hozzászólások