Sárkányok mindig lesznek címmel nyílt új időszaki kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban március 7-én. A tárlat kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas bepillantást jelent a sárkányok különleges világába: hangsúlyos szerepet kapnak a magyar irodalom sárkányai, az interaktív játékok pedig még teljesebbé teszik az élményt.

 

sarkanyok1

 

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitotta meg a múzeum új, sárkányokkal foglalkozó időszaki kiállítását március 7-én. Az igazgatónő köszöntője után Boldizsár Ildikó mesekutató a sárkányok különböző alakjairól, ábrázolási módjairól mesélt, Dragomán György író pedig saját, sárkányokkal kapcsolatos legkedvesebb emlékeit osztotta meg a közönséggel.

Gonosz, hercegnőket elrabló sárkányok vagy jóságos és bölcs sárkányok? Egy biztos: a sárkányok évezredek óta foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Szerepelnek a különböző mitológiákban, legendákban, a legkorábbi képi és szöveges emlékekben is.

 

sarkanyok2

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai arra vállalkoztak, hogy bemutassák a különböző kultúrák sárkányértelmezéseit és a tudományos leírásukra tett kísérleteket, valamint rávilágítsanak, milyen hangsúlyos szerephez is jutottak ezek a különleges mesealakok a képzőművészetben. Természetesen a magyar irodalom sárkányai is kiemelt figyelemben részesültek.

Az interaktív tárlat kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek szórakozást nyújt, hiszen az eredeti műtárgyak mellett kipróbálható másolatok, kreatív játékok is gazdagítják a kiállítás anyagát. A látogató a magyar irodalom sárkányábrázolásából is ízelítőt kaphat.

 

sarkanyok3

 

A tárlaton az alábbi szerzők sárkányokkal kapcsolatos szövegei szerepelnek: Áprily Lajos, Babits Mihály, Csukás István, Ferencz Győző, Jékely Zoltán, Jókai Mór, Kassák Lajos, Kodolányi János, Kormos István, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Lázár Ervin, Móra Ferenc, Pilinszky János, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Takács Zsuzsa, Tompa Mihály, Vörösmarty Mihály, Weöres Sándor, Zalán Tibor és még sokan mások.

A Sárkányok mindig lesznek című kiállítás 2016. november 6-ig lesz látogatható.

 

Weninger Andrea

 

 

Hozzászólások