Az 1882-ben kezdődött építkezés napjainkig is csak részben készült el. Ez a Stefan Haupt forgatta Sagrada – el misteri de la creació című film kiindulópontja. A filmet a napokban mutatják be Ausztriában.

Stefan Haupt filmjében összefonódnak a külső és belső képek. A nagyváros hektikájából kiszakadva lép be az alkotó a katedrális titokzatos világába, és kezdi meg felfedezőútját. Időt szakít, hogy megálljon, szétnézzen, hallgasson, érzékeljen és elmélyüljön.

                                                                     

Az alkotó a kulisszák mögé enged bepillantást, szokatlan és gyakran nagyon látványos szemszögből mutatja meg a véget nem érő építkezést, megszólítva a közreműködőket. Bemutatja a már elkészült szakaszokat, a 90 méter hosszú főhajót, a 75 méter magas zárófödémet, melynek megkoronázása a még befejezésre váró 170 méter magas „Krisztus-torony”. A külső felvételeket Haupt helikopterből és darura erősített kamerával vette fel. Ugyanakkor nem az volt a célja, hogy turistacsalogató képeket alkosson, hanem azokkal kezdeményezett párbeszédet, akik részt vesznek a Gaudít évtizedeken át mozgató vállalkozás folytatásában.

                                                                       

A 125 éve épülő a katedrális, a Sagrada Familia talán az utolsó a maga nemében. Ki volt az ember, aki elkezdte építeni? Mi vitte előre? Kik a követői, akik ma a beteljesülést szolgálják? Mi mozgatja őket? A film ezekre a kérdésekre keresi a választ. A mai építők tudásáról, tapasztalatáról, kulturális gyökereiről szól a film. Arról az alkotóerőről, mely a munkájuk révén testet ölt.

A film zenei betétje Bach h-moll miséje, amit a katalán sztárzenész, Jordi Savall vezényel. Jordi Savall arról elmélkedik, milyen értelmezési lehetőségeket adnak művek, függetlenül attól, hogy azokat partitúrából vagy tervekről olvassák. Anna Huber, az ismert svájci táncosnő az alkalmi útitárs a megismerés felfedezőútján.

A film fő témája Gaudí nyomán az ember örök keresése a lét gyökerei után, a honnan hová kérdése és az emberi alkotóerő mibenléte, annak irányulása.

Forrás: Magyar Kurír

2013. március 21.

Hozzászólások