Edita Gruberová, a világ legismertebb koloratúrszopránja január 31-én első alkalommal ad ízelítőt dalokból a budapesti Operában.

gruberova2

Színpadi partnere Peter Valentovic, az európai koncertszínpadok elismert és keresett karmestere, aki ezúttal zongorakísérőként lép fel a mára ikonként emlegetett énekesnő mellett.

A pozsonyi születésű Edita Gruberová különösen stabil és egészen fiatalon lefektetett technikai alapokra építette pályáját, amelyet mindvégig a tudatosság jellemzett. Mindez világkarriert és egyedülállóan hosszú távú énekesi kiteljesedést eredményezett. Gruberová bejárta a leghíresebb nemzetközi színpadokat – először mint az Éj királynője, később pedig mint a bel canto műfaj koronázatlan királynője.

A kontinenseket átívelő, folyamatos vendégszereplések egyik állomásaként legutóbb 2014-ben, a Fricsay100 Minifesztivál vendégeként érkezett Magyarországra. A művész ekkor egyetlen alkalommal, a Lammermoori Lucia címszerepében lépett színpadra az Erkel Színházban. A kritikák egyöntetű elismeréssel szóltak egy olyan énekesről, aki korát meghazudtoló hangi csodaként vonul be az operatörténetbe. Gruberová ezen az estén a különös nehézségű nagyjelenetben megismételhetetlen pillanatokat teremtett.
Január 31-én ismét merészségéről tesz tanúbizonyságot: a legintimebb jelenlétet igénylő dalest műfaját viszi operaszínpadra, hovatovább több mint ezer fős közönség elé.

gruberova1

Gruberová a Magyar Állami Operaházban – bár koncertet már adott – először ad dalestet, melynek első felében szláv dalok – közte Dvořák Cigánydalainak teljes sorozata – hangzanak el olyan csodás szerzemények mellett, mint Csajkovszkij Bölcsődala, míg a második részben Richard Strauss és Gustav Mahler négy-négy alkotása csendül fel. Edita Gruberová zongorista partnere az ugyancsak szlovák születésű fiatal karmester, Peter Valentovic lesz.

A különleges kulturális események közé sorolható budapesti koncert 31-én 19.30-kor kezdődik.

MŰSOR

P. I. Csajkovszkij:
Miért?, op.6, No. 5
Bölcsődal, op.16, No. 1

Ny. A. Rimszkij-Korszakov:
Friss és illatos, op. 43, No. 3
Nem a magasból, op. 43, No. 2

A. Dvořák:
Cigánydalok, op. 55, No. 1-7

– szünet –

R. Strauss:
Piros rózsa
A dália, op.10, No. 4
Leányvirágok, op. 22, No. 1-4
Malven, op. posthumus

G. Mahler:
Emlékezés
Hársfaillatot éreztem
Jancsi és Juliska
Elválni és elbúcsúzni

Fotók: Nagy Attila

Forrás: Magyar Állami Operaház

Hozzászólások