A WWF Magyarország egyik legizgalmasabb természetvédelmi projektterületén, a Táborfalvi Lőtéren sikerült lencsevégre kapni a 2015-ben „az Év emlősének” választott ürgét.

urge

Forrás: Wikimédia Commons

 

A Táborfalvi Lőtéren leste meg a WWF forgatócsoportja az ürgék tavaszi sürgölődését. Mosonyi Szabolcs operatőr lessátorba bújva várta, hogy elkezdődjék a látványos párzási időszak. Ha sikerül azt is lencsevégre kapni, az ürgék biztosan bekerülnek a Turjánvidék csodáit bemutató, ez év végére elkészülő természetfilm főszereplői közé.

A film egy EU-s támogatással megvalósuló természetvédelmi LIFE projekt részeként készül, amit a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium, a Budapesti Erdőgazdaság és a WWF valósít meg a Turjánvidéken. A katonai használat miatt elzárt területen fellelhető az Alföld egykori, igencsak változatos világának maradványa, sok érdekesebbnél érdekesebb védett faj otthona.

 

 

A Turjánvidék Natura 2000 terület több mint 12 000 hektáros, melyből a déli területegység kb. 7300 hektár. A Turjánvidék Natura 2000 terület déli részét képezi a Dabasi Turjános Természetvédelmi Terület is, mely 1965 óta országos védelem alatt áll. A fokozottan védett terület kiterjedése 146 hektár. A Natura 2000 terület déli egységének nagy részét jelenleg is lőtérként használják. A katonai és a természetvédelmi használat a leginkább jellemző, a mezőgazdasági hasznosítás másodlagos.

További hírek és érdekességek:   www.turjanvidek.hu

Forrás: WWF Magyarország

Hozzászólások