Kecskeméten a Kiss Fotó Galéria adott helyet Révész Csilla kedves fotóinak. 2016. január 27-én 18.00 órakor volt a kiállítás megnyitója Ideje van… címmel.

 

revesz csilla01

Kiss Zsolt, Ablonczy Margit és Révész Csilla

A kiállítást Ablonczy Margit református lelkipásztor, ifjúsági referens nyitotta meg. Mivel Csilla másnap már vissza is utazott Szlovákiába, az interjúnk levelezés útján valósult meg.

 

revesz2

 

Kedves Csilla! Bevallása szerint magyarországi magyar, de Kecskeméten még sohasem járt. Hol született, és meddig élt Magyarországon?

Az igazsághoz tartozik, hogy átutazóban kétszer is jártam Kecskeméten… Már akkor is láttam: nagyon szép város, de valahogy sosem volt lehetőségem „felfedezni”. Emiatt is örültem a Kiss Fotó Galéria meghívásának, hiszen valamikor nagy és lelkes utazóként sok szép várost bebarangolhattam. Végre arra is nyílt lehetőségem, hogyha keveset is, de legalább valamit megismertem az Önök városából.

 

revesz03

Kecskemét főterén járva

Egyébként Dunaújvárosban születtem, Csurgón és Kaposváron nevelkedtem, Debrecenben és Sárospatakon tanultam. A Pozsony melletti Jókán kezdtem a lelkészi szolgálatot 25 évesen a férjem oldalán, s most Zselízen élek a családommal együtt.

 

revesz07

Férjemmel

Hol gyakorolja a lelkipásztori szolgálatot?

Lelkipásztorként két gyülekezetben végzek munkát: egy felvidéki kisvárosban, Zselízen, és a szomszédos faluban, Sáróban. Szolgálati területem szerteágazó, szívesen foglalkozom minden korosztállyal, és áldásokat élek meg a fogyatékkal élők közti istentiszteleteken vagy a roma misszióban is. Bármibe is kezdjek, szeretem azt a tőlem telhető legjobb módon, teljes erőbedobással végezni.

Hogyan került Szlovákiába?

Tibor, a férjem felvidéki magyar család sarja. Mellette vállaltam a kisebbségi létet, mely bevallom, sok különlegességet is tartogat, de mindenképpen felemelő vállalni és megélni itt a magyarságunkat.

 

revesz6

Gyermekeimmel

Meséljen a családjáról! Olyan fiatal még, biztosan kicsi gyermekei vannak.

Nem tudom, hivatalosan mi számít fiatalnak? Azt hiszem, régebben inkább már „középkorúnak” neveztek volna… Mivel magam is nagycsaládban nőttem fel, mindig az volt az álmom, hogy sok gyermekem legyen. Az Úristen úgy gondolta, hogy négyet lehet ránk bízni. Két lányunk van, Anna és Erzsébet, és két fiunk: Bálint és András. A legidősebb már 15 éves, a legkisebb még csak nyolc. Változatos velük az élet, igyekszünk minél több közös programot csinálni együtt. Azt hiszem, egy nagyon szerető és jól működő család vagyunk. Lelkészi hivatásunk nagy kihívást is jelent, nehogy megbillenjen az egyensúly egyház és család között. Úgy érzem, Isten kegyelméből eddig még nem szenvedtünk kudarcot e téren.  (Remélem, a gyerekeink is így gondolják!)

 

revesz1

Nyári táborban….

Mikor kezdett el érdeklődni a fényképezés iránt? Milyen témájú képei vannak?

Ha jól emlékszem, úgy öt évvel ezelőtt fogtam először komolyabb fényképezőgépet a kezembe, és tulajdonképpen meg is lepett, hogy azonnal tudtam használni! Persze, nagyon sokat kellett tanulnom, és még mindig így vagyok ezzel. Szeretek fejlődni, szeretem az építő kritikát, soha nem tanultam fényképezni, és ezért örülök minden jó tanácsnak. Képeim nagy része impressziókat jelenít meg, legyenek akármilyen témájúak. Nem szeretem a ma oly divatos agyonszerkesztett fotókat, s ha néha el is játszom egy-egy képpel, mindig rájövök: nem ez az én utam. Elszomorít, hogy manapság akkora igény van arra, hogy mást láttassunk, másnak lássuk akár magunkat is egy fotón, mint amilyenek valójában vagyunk. Én a valóságot szeretem, és ezt is igyekszem megmutatni.

 

revesz csilla03

Képeim a Kiss Fotó Galériában

Erre a kiállításra tudatosan készült? Hogyan szerveződött meg?

Nagyon meglepett a felkérés, magamtól nem jutott volna eszembe ilyesmi. A kiállítást Ablonczy Mitka álmodta meg Kiss Zsolttal együtt, és valahogy úgy gondolták, a témához, mely egy Bibliai idézet – „Ideje van…” – talán az én fotóim passzolnának. Hálás vagyok nekik a lehetőségért, azért, hogy találkozhattunk, hiszen a megnyitóig csak facebookon keresztül ismertük egymást!

Milyen muníciót, ösztönzést adott ez a kiállítási lehetőség?

Különös érzés látni a képeimet egy galéria falain… Öröm volt megismerni új embereket, és találkozni régi ismerősökkel… Sok kedves szót, s jó tanácsot is kaptam és újabb nagyszerű lehetőségeket is. Még az is előfordulhat, hogy találkozunk még Kecskeméten, egy másik kiállítás alkalmából!

 

revesz csilla013

Képeim a Kiss Fotó Galériában

Meddig láthatók a képei Kecskeméten a Kiss Fotó Galériában?

Ha jól tudom, húsvétig mindenképpen látogatható a tárlat. Kívánom, minél többen el tudjanak gondolkodni, csendesedni akár a böjti időszakban ezek által a képek által. Mivel a kiállítás a Szentírás üzenetére épül, legnagyobb ajándék az lenne, ha segítene a kereső embereknek is Jézushoz találni. Én és a fényképezőgépem ebben szeretnénk eszközök lenni.

 

revesz08

Együtt a család

Milyen egyéni, szakmai és hivatással kapcsolatos tervei vannak a közeljövőre?

Jézushoz vezetni, áldássá lenni, akár szülőként, akár lelkészként, akár a fényképeim által – akárhogyan. Nekem ez a célom.

Köszönjük az interjút, Csilla! Isten áldása legyen a munkálkodásán!

 

revesz04

Révész Csilla fotóján a kecskeméti főtér egy részlete új nézőpontból

 

 

Révész Csilla fotói húsvétig láthatók a Kiss Fotó Galériájában (Kecskemét, Kápolna utca 22.).

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások