“Ez nagyon egyszerű: a győztes sosem adja fel, a vesztesek pedig nem nyernek.”

Életünk folyamán sokféle emberi cselekedettel találkozhatunk. Olykor becsap bennünket az „ítéletünk”, mert meglepődhetünk, amikor az emberek nem úgy cselekednek, mint ahogyan mi azt gondoltuk volna róluk. Felemelő érzés kellemesen „csalódni” valakiben. Az igaz történetek nagyon inspirálóak tudnak lenni a hétköznapi életünkben, mert láthatunk példákat a kitartásra, szeretetre, hősiességre, a mindent kibíró szenvedésre, megbocsátásra. A győztes nem adja fel, mert mindig újra talpra áll, semmi és senki nem tudja legyőzni.

 

unbroken8

Rendezte: Angelina Jolie

Hihetetlen képsorok pörögnek előttünk az Angelina Jolie által rendezett Rendíthetetlen (Unbroken) című filmjében, melyet három Oscar-díjra is jelöltek.

A Rendíthetetlen Louis Zamperini amerikai sportoló életének valós eseményein alapul. A berlini olimpia után egy bombázógép irányzójaként szolgált a csendes-óceáni hadszíntéren, amikor a gépüket lelőtték. Bajtársaival bő másfél hónapig sodródtak a nyílt vízen, majd japán hadifogságba kerültek a háború végéig.

 

unbroken12

Louis Zamperini

Louis Silvie “Louie” Zamperini (január 26, 1917 – július 2, 2014) a New York-i Orleansban született. Mozgalmas élete volt az olasz származású fiúnak. Pár éves korában leugrott a mozgó vonatról, máskor pedig fejest ugrott egy olajos aknába és kis híján megfulladt. A család Torrance-be költözött, ahol ő lett a város réme. Mindent ellopott, ami mozdítható volt, és előszeretettel verekedett. Zamperiniéknél mindennapos vendég volt a rendőrség. Ha a fiú így folytatta volna, egyértelműen bűnöző vált volna belőle.

Louis bátyja, Pete tisztelettudó mintadiák volt és kiváló sportoló. Ő volt az, aki öccsében felfedezte a tehetséget. Igaza volt, mert nyerni kezdte a versenyeket. Fiatal kora miatt nem juthatott ki a saját, 1 mérföldes számában az olimpiára, de csodálatos módon, 5000 méteren, – amit életében nem futott – kivívta az olimpiai kvótát. Louis Berlinben is megőrizte tolvaj mivoltát. Itt a Birodalmi Kancellárián büszkén tornyosuló horogkeresztes zászlót nézte ki magának.

 

unbroken4

 

A villámléptű futónak sikerült is megszereznie a zászlót, és hírnevéhez méltón futásnak eredt, míg az őrök figyelmeztető lövése meg nem állította. Végül a németek ajándékba odaadták neki a zászlót. A 19 éves amerikai az 1936-os olimpián a 8. helyen végzett egy szenzációs hajrával a végén, ami Hitlernek is szemet szúrt, és a kancellár személyesen gratulált a Torrance-i veszedelemnek. Mindenki tudta, hogy 1940-ben Louis arannyal fog hazatérni Helsinkiből, de a háború közbeszólt.

 

unbroken6

Laura Hillenbrand írta meg a Louis Zamperini életéről szóló könyvet, mely bestseller lett.

Az emberi akarat és a méltóság diadalának igaz története tulajdonképpen több síkon is értelmezhető, és érezni, ahogy Hillenbrand finom árnyalatokként ezeket sejteni engedi – de talán az is érezhető, hogy mindezt maga Zamperini mondta a szerző tollába.
Lehet némi hiányérzetünk a filmmel kapcsolatban, de aki nem olvasta a regényt, arra mindenképpen nagyobb benyomást tesz.

A könyv angolul ITT olvasható.
unbroken7

 

Zamperenit besorozták a légi hadosztályba, bombázótiszt lett belőle, míg egy napon a csendes óceán felett le nem zuhantak egy B-24-essel. Hárman élték túl a balesetet a tízfős legénységből, Louis-n kívül Allen Philips pilóta, aki kiváló barátja volt és egy ismeretlen, Mac nevű újonc. A balesetet szenvedett katonák egy elfogott sirálynak a csontjaiból készült horgokkal szereztek élelmet. Egy napon egy repülő tűnt fel az égen. Japán bombázó volt. Az ellenség azonnal géppuskatűzzel üdvözölte őket, mire a rémült amerikaiak a vízbe vetették magukat. De itt a cápáknak szúrtak szemet, akik természetesen megtámadták őket. A repülő újra és újra lecsapott. Csak Louisnak volt ereje ismételten a vízbe ugrani, ahol a cápákkal vívott élet-halál harcot.

Ezt a mutatványt Louis Zamperini nyolcszor ismételte meg. Mikor pedig visszamászott a csónakba elképedve látta, hogy két társa sértetlenül fekszik miközben a csónakot szitává lőtték. A hajó süllyedni kezdett és a cápák ismételten támadásba lendültek. Hármójuk közül az egyik pumpálta a csónakot, a másik ragasztotta, foltozta, míg a harmadik az evezővel tartotta távol a ragadozókat. A harc 24 órán keresztül tartott. Louis Zamperini és Allen Philips 47 napot töltött a végtelen tengeren, a megpróbáltatásokat Mac nem élte túl.

 

UNBROKEN - 2014 FILM STILL - (L to R) Mac (FINN WITROCK), Phil (DOMHNALL GLEESON) and Louie (JACK O'CONNELL) - Photo Credit: Universal Pictures    © 2014 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.

 

A két katona hadifogságba került, ahol embertelen bánásmódban részesültek. Louist kinézte magának a legkegyetlenebb őr, akit csak Madárként emlegettek. A fiatal olimpikon nem hagyta magát megtörni, pedig Vatanabe, a „Madár” minden nap megkínozta. Naponta megverte, a nadrágtartója csatjával az eszméletvesztésig ütötte, válogatott módszerekkel kínozta, de a Madár a többiekhez sem volt kíméletesebb. 1944. március 2-án, alig két hónappal azt követően, hogy a Madárt elhelyezték a táborból, Louis is új táborba került, a Japán nyugati partvidékén fekvő Naoecuba. Mint kiderült, korábban ide vezényelték Mucuhiro Vatanabét is. Louis egyik tettéről legendák terjengtek a fogolytáborban, erőt adva társainak. A negyven kilóra lefogyott Zamperininek egy két méteres gerendát kellett maga fölött tartania. Az őrök legnagyobb meglepetésére 37 percig bírta.

 

unbroken5

 

A 2014 novemberében bemutatott filmet már több mint 50 országban játszották, többek között Kínában és Dél-Koreában is. Japánban a kritikák már 2014 nyarán felütötték a fejüket, miután kiszivárgott, hogy megfilmesítik a Zamperiniről készült 2010-es életrajzi könyvet.

Több bíráló rámutat például arra, hogy az eredeti életrajz egyes részletei bizonytalan hitelűek, köztük azok, amelyek szerint egyes foglyokat élve megettek a táborokban. A film ugyanakkor nem tartalmaz kannibalizmust ábrázoló jelenetet.

Moteki Hiromicsit, a történelmi ismeretterjesztő társaság főtitkárát számos külföldi hírben idézték a filmmel kapcsolatban. “Bár magam nem láttam a filmet, nincs ok a bemutatására, mert alaptalan feltételezéseken és vélelmeken nyugszik. Rasszista diszkriminációt mutat, amely azon az elméleten alapul, hogy a japánok természetük szerint gonoszak” – idézi az Aszahi Simbun.

 

unbroken1

 

A film a készítők szándéka szerint a megbocsátásról szól, Japánban azonban rasszista és történelemhamisító alkotásnak tartják, amely sértés az országra nézve. A Japánban bojkott felhívásokkal és online kampányokkal fogadott filmhez egyelőre nem is sikerült forgalmazót találni a szigetországban – írja az Aszahi Simbun japán napilap angol nyelvű internetes kiadása.

Mijavi – eredeti nevén Isihara Takamasza -, egy népszerű japán zenész, aki a filmben a Zamperinit kínzó brutális katonát alakítja, maga is a kritikusok célkeresztjébe került: az interneten árulónak bélyegezték, amiért elfogadta a szerepet.

 

unbroken10

Takamasa Ishihara

A „Madár (The Bird)”, igazi nevén Mutsuhiro Watanabe. Ezen hírhedt (/híres) személy életre keltésére egy kezdő, tapasztalatlan, a filmiparban járatlan, viszont a show biznisz világában nagyon is jártas személyt választottak. Ő “Miyavi” (Takamasa Ishihara), a japán rock sztár. A zenéje, videó klipjei energikusak, majd szétrobbannak.
A hangjával jól tud bánni, ez is hozzáad ahhoz, hogy a vásznon is hiteles és minél félelmetesebb legyen “Madár” karaktere.

 

unbroken9

A Louis Zamperinit alakító színész (Jack O’Connell) egy egyszerű olimpikont alakít, aki nem ismer lehetetlent.

Életrajza ITT olvasható.

A bosszúállás nem válasz a sérelmekre, a rendező a kiutat a hitben látja és a megbocsátás erejében. Angelina Jolie filmadaptációja utal arra, hogy Isten az, aki Louis Zamperinit megvédte és megőrizte a háborúban, mert terve volt az életével.

 

unbroken13

 

A Rendíthetetlent rendezőként és társproducerként is jegyző Angelina Jolie több nyilatkozatában is hangsúlyozta, hogy filmje a megbocsátásról szól, és egyáltalán nem szánta japánellenesnek.  Otthonában voltak az emléktárgyak a fogolytáborból, a bambuszbot és egy régi övcsat. “Meglep, hogy a japán nem vette el tőlem, mert rövid sárgarézből voltak” – mondta egy riportban. 1950-ben ellátogatott a Szugamói börtönbe Tokióban, ahol sok háborús bűnöst börtönöztek be. Elmondta, hogy megbocsátja tetteiket. Mutsuhiro Watanabe-vel, aki elkerülte a bűnvádi eljárást, mint háborús bűnös, szintén találkozni akart, de Watanabe nem volt hajlandó rá.

 

unbroken2

 

1988 januárjában, a 81. születésnapján, a téli olimpián -Nagano – futott az olimpiai fáklyával, nem messze a fogolytábortól, ahol raboskodott. 2014. július 2-án halt meg, 97 évesen, tüdőgyulladása volt.

 

unbroken14

Zamperini Stadion- Torrance High School

A film pedig beszéljen önmagáért, hiszen mindenki mást és mást fogalmazhat meg a rendezéssel, zenével, szereplők játékával kapcsolatban. Jó megnézni, megszépítheti a napunkat, mert láthatunk példát arra, hogy a gonosz nem győzedelmeskedhet. Mindennapi életünkben is lehet olyan, amikor fájdalom, megaláztatás, gonoszság ér bennünket, de nem mindegy, ezekre mi miként reagálunk. Nem mindegy, hogy egy ellenünk támadó alantas személynek szemtől szemben mondjuk el cselekedetének súlyát, vagy pedig az ő „fegyverével” toroljuk meg sérelmünket. A megbocsájtás, a szeretet, a próbák, a nehézségek megszilárdíthatják a jellemünket, ha ezt az utat választjuk.
 

 

unbroken15

 

 

 

Lakatos Ilona

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

 

Hozzászólások