Munka, család, közélet női szemmel Kelet-Közép Európában

– Az ERGO „Aktív nőkkel az Európai Unióért” nemzetközi programjának célja, hogy megvizsgálja, hogyan vesznek részt a nők a politikai, gazdasági, családi életben, milyen segítséghez jutnak, milyen nehézségeik vannak. Azokat a nőket szeretnénk megszólítani, akiknek egyaránt fontos a munkájuk és a családjuk, a gyermekek nevelése. Párbeszédre hívjuk őket, hogy olyan új módszereket, programokat találjunk, melyek segítik őket abban, hogy ne kelljen választaniuk a családjuk és a munkájuk között – mondta el a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Ékes Ilona országgyűlési képviselő, az ERGO elnöke. – A projekt az „Európa a polgárokért” program támogatásával valósul meg, 8 ország – Magyarország, Ausztria, Csehország, Horvátország,  Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia – részvételével.

Fontos része a projektnek a környező országok szervezeteivel történő kapcsolatépítés, közös együttműködések elindítása, melyek hasznosak lehetnek hosszú távon is, nemcsak a szervezeteknek, de a környezetükben élőknek is.

Csakis együttesen kezelhetők a foglalkoztatási és a demográfiai problémák

– Európa elöregedése kapcsán kettős problémával állunk szemben – mondta el a sajtótájékoztatón Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium nők munkaerő-piaci helyzetéért felelős miniszteri biztosa. – Egyrészt kevés gyermek születik, ugyanakkor az egész Unióban alacsony a foglalkoztatottak száma. A nők esetében egyszerre lenne jó, ha több gyermeket szülnének, és ha a családi kasszához is hozzá tudnának járulni a keresetükkel.   

A két törekvés között azonban csak látszólag van ellentmondás, valójában a kettőt együtt kell megoldani. A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy ott születik több gyermek, ahol az anyáknak lehetőségük van a kisgyermek mellett, részmunkaidőben, speciális foglalkoztatási keretek között dolgozni. Ezért lesz nagy jelentősége a GYED extra csomag bevezetésének. Ha lehetővé tesszük, hogy az édesanyák a GYED mellett kiegészítő munkát vállalhassanak,  nagyobb eséllyel tudnak bent maradni a munkaerőpiacon, a GYED melletti kiegészítő munkából származó jövedelem legálisan kerül a családi kasszába, miközben nem kell lemondania a családnak a GYED összegéről sem.

Az Év Női Exportőre díj

Ékes Ilona a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az ERGO és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) – Enterprise Europe Network közös díjat alapít az „Év Női Exportőre 2013” néven.  A díjjal olyan hazai, női mikro- vagy kisvállalkozásokat ismernek el, amelyek az elmúlt 1-3 évben kiemelkedő exportsikereket értek el termékük/szolgáltatásuk külpiacra juttatása során.

Női vállalkozásnak minősül a pályázat szempontjából az a vállalkozás, amelynek nő
•    a szakmai ügyvezető igazgatója, vagy
•    legalább 50 százalékban a tulajdonosa, vagy
•    vállalkozás alapítója/társalapítója, vagy
•    a felső vezetés tagja, aki a külpiaci stratégia megalkotásáért/kivitelezéséért felel.

A pályázatról és a díjról bővebben hamarosan az ERGO honlapján olvashatnak az érdeklődők.

ERGO – Európai Regionális Szervezet

Az ERGO – Európai Regionális Szervezet célja segíteni a polgárok önkéntesen szerveződő közösségeinek létrejöttét, e közösségek közötti együttműködések kialakítását, a fejlett civil társadalom megteremtését és megerősödését. Fontos feladata a civil társadalom problémáinak követése, szükség szerinti kutatása, a civil érdekek közvetítése, képviselete, valamint a civil szervezetek képviselői számára képzés biztosítása.

Honlapjai: www.ergo-net.hu, www.nokanemzetgazdasagban.hu

Fotók: Adrián Zoltán

2013. október 6.

Hozzászólások