Bevallom, úgy mentem el megnézni a filmet a moziba, hogy fogalmam sem volt róla, pontosan miről fog szólni. Oké, a címe – Lincoln – eléggé behatárolta a dolgokat, de hogy Spielberg az elnök életének pontosan melyik részére fókuszál majd, arról nem tájékozódtam előzetesen. A képzeletemben csatajelenetek követték egymást, illetve Lincoln hangzatos gettysburgi beszéde, amelynek egy részét gimnáziumban még kívülről tudtam.

A film abszolút nem erről szólt, ami persze még nem lett volna baj. Tavaly úgyis kaptunk már egy Lincoln filmet, amiben mindenki harcolt mindenkivel. Jó nagy marhaság is volt,  az Abr

aham Lincoln, a vámpírvadász címet viselte. Azt sejtettem, hogy Spielberg munkája más súlycsoportba fog tartozni.

A film kezdetekor a háború még javában zajlik, de az amerikai elnököt inkább a saját kabinetjében folyó harcok kötik le. Lincoln fel akarja szabadítani a rabszolgákat, és mindent megtesz, hogy megszerezze a kellő számú szavazatot az ügynek. Aki csak egy egész kicsit is jártas a történelemben, az tudja, hogy az elnök sikerrel jár.

És a történet tulajdonképpen ennyi. A baj csak az, hogy ha visszagondolok, mivel telt el a 150 perces műsoridő, nem tudnám megmondani. Illetve egy részét mégis: Lincoln negyedóránként elmesélt egy szerinte odaillő anekdotát. Az első néhány még elment. A film közepe táján azonban, egy kritikus szituációban az elnök megint úgy érezte, hogy elérkezett az ideje egy kis mesélésnek. Erre az egyik katonai vezető kirohant a helyiségből, otthagyva Lincolnt, mondván nem képes rá, hogy ebben a helyzetben végighallgasson egy újabb anekdotát. Tökéletesen igazat adtam neki. Bár én nem egy csata végkimenetelét vártam, de a katonával együtt a fejemhez kaptam, mikor láttam, hogy újabb mérsékelten izgalmas történet következik.

A színészek különben még a mellékszerepekben is első osztályúak: Sally Field, Tommy Lee Jones és David Strathairn egyaránt kiválóak. És ott van persze Daniel Day-Lewis, a címszereplő. Nem az ő hibája, hogy a karaktere idegesítő. Természetesen jelölték érte Oscar-díjra, de ez körülbelül annyira volt kiszámítható, mint hogy vasárnap után hétfő következik. Ha háromévente sikerül őt rábeszélni valamilyen szerepre, azért általában jelölni is szokták. A film egyébként 12 kategóriában esélyes, és Spielberg is reménykedhet a szobrocskában. A rendező különben jó munkát végzett, és a képek is gyönyörűek, de az ő filmjeinél ez mindig borítékolható.

A végső ítéletet tekintve nem vagyok benne biztos, mit is mondjak. Ha valaki izgalmas filmre vágyik, ne a Lincoln-ra üljön be. Nem vártam pörgős akciófilmet, de egy-két csatajelenetet nem bántam volna. A történelemért rajongók bizonyára előnnyel indulnak, de ha valaki nem amerikai töri tudor, annak lehet, hogy nehézségeket okoz, hogy követni tudja, ki kicsoda pontosan a filmben feltűnő több tucat politikus közül.

Talán azt mondanám, hogy a Lincoln nem rossz, de nem is igazán jó. De ha valaki úgy nézi meg, hogy – velem ellentétben – tudja, mire számíthat, annak valószínűleg több esélye van rá, hogy megszeresse a filmet.

Weninger Andrea

Hozzászólások