A citrusfélék családjába tartozó déligyümölcsöt nem nélkülözhetjük az étrendünkből. Magas C-vitamintartalma segít a betegségek megelőzésében, kellemesen savanykás íze pedig kitűnően harmonizál számos süteménnyel, húsétellel, hallal, üdítőitallal. Az ételek és italok ízesítésén kívül a gyógyászatban és háztartási tisztítószerek alternatívájaként is használható, sőt illóolajként az aromaterápiában is alkalmazzák.

Ez a sokrétűen felhasználható gyümölcs feltételezhetően Indiából származik. Az első században jutott el Itálián át Európába, ekkor azonban még nem termesztették széles körben. Néhány évszázaddal később terjedt el a Közel-Keleten. Az első írásos említése egy 10. századi arab mezőgazdasági tanulmányban található, ám nemcsak hasznos növénynek tartották, hanem az arab kertek díszítőelemeként is szolgált. A mediterrán régióban a 11-12. században vált ismertté. Európában a 15. század második felében Genovában kezdték el nagyobb mértékben a termesztését. Kolumbusz Kristóf felfedezőútjai során citrommagokat is vitt magával Amerikába. A 19. századtól Floridában és Kaliforniában is egyre több citromfát ültettek.

Ma is fogyasztott fajtáit a 16-17. század óta ismerik. Régen alkalmazták a mérgezés ellenszereként, kígyómarás ellen, de adták szívbetegeknek is. Gyógyítottak vele torokgyulladást, sebeket, a reneszánsz korban pedig levét a pestis gyógyszerének tartották.

Orvosok már a 17. században megfogalmazták, hogy bizonyos gyümölcsök fogyasztása megelőzheti a rettegett tengerészbetegséget, a skorbutot, az elmélet azonban csak a 18. században keltett széleskörű figyelmet, miután James Lind skót hajóorvos kísérlettel is igazolta a citrom levének jótékony hatását. Többféle módszert kipróbált, a skorbutban szenvedő betegek egyik csoportjának napi két citromot és narancsot adott, másokat hagyományos gyógyszerrel, ecettel vagy éppen almaborral kúrált. Az eredmény egyértelműen mutatta, hogy azoknak az embereknek az állapota javult rohamosan, akik naponta citromot és narancsot fogyasztottak. Az almabor csak kis mértékű javulást hozott, a többi szer viszont nem vezetett pozitív változáshoz, sőt romlott a betegek állapota.

Lindnek az „Értekezés a skorbutról” című terjedelmes írása azonban néhány évtizedre feledésbe merült, csak 40 évvel a kísérlet után írta elő az Admiralitás a Brit Királyi Haditengerészetnek, hogy a hajóutak során a legénység valamennyi tagjának napi 22 milliliter citromlevet kell meginnia. Becslések szerint az évszázadok során közel 2 millió tengerész halt meg skorbutban.

Rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt segít megelőzni a meghűléses betegségeket, baktériumölő hatású. Serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Regenerálja a bőrt, erősíti a fejbőrt, megelőzi a kopaszságot. Korpásodás és hajhullás ellen is alkalmazható, különösen hatásos, ha mandula-vagy avokádóolajjal elegyítve dörzsöljük a fejbőrbe.

A citrom leve, húsa és héja sokféle étel és ital alapanyaga. A citromlé limonádé, üdítőitalok és koktélok összetevője, Angliában gyakran palacsintatésztához is keverik. Készülhet belőle lekvár vagy citromkrém is. Marokkóban nagyon kedvelt a citrombefőtt. Saláták ízesítéséhez, húsok pácolásához is használják.

Ha felszeletelt almára, banánra és avokádóra öntünk egy kis citromlevet, rövid távon megakadályozza, hogy megbarnuljon a gyümölcs.

Reszelt citromhéjjal ízesíthetünk süteményeket, pudingokat, szószokat, gyümölcslevest, kompótot, turmixot és puncsot.

Az étkezési célok mellett a gyógyászatban és a háztartásban is használják ennek a különleges növénynek a levét. Utóbbi minőségében a takarítás során lehet segítségünkre: egy fél citrom sóba vagy sütőporba mártva alkalmas rézedények fényesítésére. Illatosító, zsíroldó és fertőtlenítő hatása is van. A citromhéjból készült olajat fafelületek tisztításához alkalmazzák.

A citromolajat közérzetjavító hatása miatt az aromaterápiában is használják.

Számos fajtáját különböztetjük meg, ezek egyike az úgynevezett Femminello St. Teresa vagy Sorrento névre hallgató, Olaszországban honos típus. Érdekessége, hogy ebből a magas citromolaj tartalmú fajtából készítik a hagyományos olasz citromlikőrt, a limoncellót.

A dél-franciaországi Riviérán fekvő Mentonban minden év februárjában Citromfesztivált rendeznek.

Weninger Nóra