A Pótszék Társulat első mesejátéka igazi csodákat ígér – Az erdő Mozartjai című mesejátékát mutatják be a kecskeméti Pótszékesek 2018. április 12-én. Különleges, egyedi darab, mely egyben ősbemutató is. És hogy miért ilyen különleges? Mogyoró Zsanett rendezőt kérdeztük.

Mogyoró Zsanett

Láttuk már kutyusként, banki főosztályvezetőként, gazdag ügyvédnőként. Most pedig először láthatja Önt rendezőként a kecskeméti közönség.

M.ZS: Így igaz. Ez lesz az első rendezésem, nagyon örülök, hogy éppen egy mesével mutatkozhatom be, mint rendező. Mindig is közel állt hozzám a mesék világa. Varázslat, meghittség, szeretet. Számomra erről szól egy mese. Darabunk címe: Az erdő Mozartjai.

Ezek nélkül nem mese a mese?

M.ZS: A mese fontos eleme még a tanulság is. Hogy okuljunk a hibáinkból, hogy a jó és a rossz elnyerje méltó jutalmát vagy büntetését. Ezeket mind meg kell mutatnunk a gyerekeknek. Fontos, hogy rávezessük őket arra, hogy az egykori mese a majdani élet egyfajta iránymutatója lehet. Szintén fontosnak tartja a Pótszék Társulat, hogy a gyermekeket bevonzzuk a színház és a klasszikus zene világába.

…hiszen a darab klasszikus zenével átszőtt…

M.ZS: Igen. Nyitrai Brigitta válogatta össze a darabokat, és Bálint Endrével együtt alkották meg a történetet, illetve a szövegkönyvet. Természetesen jómagam is közreműködtem a történet alakításában. Így, klasszikus zenével még áthatóbbak lesznek a jelenetek. A zenei művek jól illeszkednek a színpadi hangulatokhoz. Kodály, Bartók, Liszt, Erkel, Mozart és még sok más, kiváló zeneszerző műveinek részletei csendülnek majd fel. Mindehhez Gulyás László csodálatos díszlete adja a hátteret.

Nehéz volt egy ilyen komplex rendezés? Hiszen ahol zene van, ott mindig összetettebb a feladat.

M.ZS: Igen, nagy feladat volt. Nem adta magát ingyen a darab. Precízen össze kellett állítani a cselekményekhez kapcsolódó mozgásokat, melyeknek rímelniük kellett a zenékre is. A jelmezek szintén fontosak, hiszen minél színesebb, cifrább valami, annál inkább tetszik a kicsiknek. Nagy élmény volt a közös munka.

A manók: Király Kata, Tóth Soma, Varga László

Miről szól a mese?

M.ZS: A mese a manók, törpék világába kalauzol bennünket. Három törpe megtudja, hogy negyedik kis barátjuk megbetegedett, és életét csak a Zord Erdőben található Gyöngyfű mentheti meg. Így hőseink elindulnak, és megpróbálják a lehetetlent. Varázslóval, kobolddal, boszorkánnyal küzdenek. Végül természetesen elérik céljukat. A szeretet mindent legyőz! – Hangzik el a darab végén a bűvös mondat.

Ön is így gondolja?

M.ZS: Igen. Úgy hiszem, hogy a valódi szeretet képes mindenen felülemelkedni. Persze tenni kell érte, de a legjobb dolog az életben.

Kik játszanak a darabban?

M.ZS: Kisebb létszámmal, de ugyanakkora lelkesedéssel készültünk, mint máskor. A szereplők ezúttal Gulyás László, Varga László, Király Kata, Bunyik Tamás, Hartyáni Kata, Barta Attila, László Ferenc és Tóth Soma lesznek.

Mikor lesz a bemutató, illetve mikor láthatjuk még a darabot Kecskeméten?

M.ZS: Az Erdő Mozartjai című mese ősbemutatója 2018. április 12-én lesz 9.00 órakor a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban. Ugyanazon a napon még két előadásunk van. Mindhárom előadás már most teltházas. Kecskeméten a következő előadás, melyre még kaphatók jegyek, 2018. április 28-án délelőtt 10.00 órakor lesz. Szeretettel várunk mindenkit a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonba.

 

Fotó: Tóth Máté

 

Hozzászólások