Családbarát Munkahely 2022 díjat kapott a kecskeméti könyvtár! Kecskemét és a város környéke lakosságának érdekében nyújtott eddigi szolgáltatásai és programjai, valamint jövőbeli, megvalósításra váró tervei elismeréseként a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családbarát Munkahely 2022 díjjal tüntette ki a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárat.

csaladbarat munkahely

Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet, a könyvtár igazgatónője

2022. 12. 12-én Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban ünnepélyes keretek között került átadásra összesen öt Bács-Kiskun megyei intézménynek, köztük a Katona József Könyvtárnak a Családbarát Munkahely 2022 díj. A „Család-Munka-Közösség” című pályázatunkban megfogalmazott céljaink megvalósítására 2 millió forint támogatást nyertünk el, mely összeg biztosítja, hogy szolgáltatásainkkal és programjainkkal továbbra is magas minőségben tudjuk kiszolgálni a könyvtárba látogató családok és az intézmény dolgozóinak változó igényeit.

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár eddig is szívén viselte a kisgyermekesek támogatását. 2007-ben Bababarát címet adományozott intézményünknek a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság egy, a babák gondozására és szoptatásra alkalmas helyiség kialakításáért. A most elnyert támogatásnak köszönhetően ezt a helyiséget megújult bútorzattal, korszerűbb berendezéssel, a könyvtárlátogatók számára jobban megközelíthető térbe tudjuk költöztetni. A pályázati forrásból gyermekmosdó kerül kialakításra, valamint tovább gazdagítjuk egészségudvarunk játékait.

A könyvtár rendszeresen biztosít helyszínt olyan rendezvényeknek és konferenciáknak, melyek a család fontosságára igyekeznek felhívni a szakma és a lakosság figyelmét. 2023 tavaszán előadássorozatot tervezünk, ahol neveléskutatók, terapeuták, mentálhigiénés szakemberek beszélnek arról, miként őrizhető meg családjaink egysége, mik azok a hétköznapi praktikák, egyszerű, de lényeges gesztusok és tettek, melyek segíthetik enyhíteni a mindennapok nehézségeit, egyben tartani és megerősíteni családjaink szövetségét.

Külön öröm számunkra, hogy a díj átadására decemberben, a Gyerekek hónapjában került sor, mely intézményünkben sokéves hagyományra visszamenőleg a családokat, a gyermekeket helyezi a figyelem középpontjába. Természetesen nem csak az ünnepek közeledtével érezzük fontosnak, hogy minél kisebb korban megszólítsuk a látogató- és olvasóközönséget, mert hiszünk benne, hogy a tudatos olvasóvá, könyvtárlátogatóvá és kultúraszerető emberré való nevelés már 0 éves kortól megkezdődik.

Bízunk benne, hogy a támogatásnak köszönhetően olyan értékes programokat valósíthatunk meg, mellyel hozzájárulunk a kecskeméti és a vonzáskörzetben lakó családok életének szebbé tételéhez.

 

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár
Az év vidékfejlesztő közössége 2012 

Családbarát Munkahely 2022

 

Kapcsolódó cikkünk:

A Könyvtári Napok sikere Kecskeméten