A nyári szünet előtti utolsó polgármesteri sajtóreggeli alkalmával Szemereyné Pataki Klaudia a helyi média munkatársaival megosztott néhány fontos gondolatot a másnapi közgyűlés témáival kapcsolatban. Kiemelte a közelmúltban elindult Mercedes-fejlesztés városra gyakorolt pozitív hatásait.

A második kecskeméti Mercedes gyár kapcsán a polgármester hangsúlyozta, hogy az összetett fejlesztés eredményeképpen itt bármelyik Mercedes modell legyártható lesz a keresletnek, trendeknek, tendenciáknak megfelelően. Az iparűzési adó növekedése a gyártás beindulását követően 2021-22-ben már egyértelműen érezhető lesz az adóbevételek szintjén.

A polgármester hangsúlyozta, hogy Kecskeméten elektromos, vagy akár önvezető autók gyártására is sor kerül, ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben már nem csak összeszerelésről lesz szó, hanem komoly mérnöki munkát is igényel az új technológia. Fontos szerepet kap a mesterséges intelligencia, a robotizáció, amihez szükség lesz a mérnökképzés megújítására is. 

A csütörtöki közgyűlésen megvitatják a kecskeméti droghelyzetet, mely létező probléma nemcsak a mélyszegénységben élők, de a középiskolás diákok között is. Készül egy városi, átfogó drogstratégia, melynek köszönhetően ősszel is napirendre kerülnek majd a helyi kábítószer fogyasztást visszaszorító intézkedések. Egy felmérés szerint a középiskolás fiatalok 30%-a Kecskeméten is kipróbált már valamilyen kábítószert. Városunkban több prevenciós program is fut évek óta, a legújabb a mélyszegénységben élőkre koncentrál majd.

Emelkedik a bérlakások havidíja Kecskeméten. A szociális alapú négyzetméterenkénti díja 344 forintra, míg a hagyományos lakásoké 788 forintra változik. Létrehoznak egy új, harmadik kategóriát is, melynek bérleti díját a piaci árhoz igazítják, csak alsó határt szabnak meg. Hamarosan megkezdik körülbelül 200 bérlakás rekonstrukcióját, amelyek frekventált helyen, a Rákóczi úton és a Luther udvarban helyezkednek el, s ezeket igényesebb bérlőknek kínálják.

 

 

 

 

Hozzászólások