Tavaszi filmklubos élményeim közül a Phoenix bár című színes, magyarul beszélő, német romantikus dráma (2014) fogott meg a legjobban. Nem egy holokauszt történetről van szó, mielőtt bárki azt hinné. Ez a film teljesen másról szól. Egy teljesen egyedi, újfajta megközelítése a világháború következményének.

Egy hölgy történetét mutatja be, aki súlyos sérüléseket szenvedett egy koncentrációs táborban. Kiszabadulása után egy barátja segítségével felkeres egy orvost, akitől segítséget kér, hogy újra önmaga lehessen. Ezután megkeresi a férjét is, aki azt hiszi, már régen halott, így nem ismeri fel, vagy nem akarja elhinni, hogy valóban Ő az. Több szemszögből is megközelíthető a film eme részlete. A férj a volt feleség vagyonát szeretné megkaparintani, ehhez akarja felhasználni ezt a hölgyet. Nem akarok nagy titkokat elárulni, hogy milyen módon történik ez, de annyit ígérhetek, hogy senki sem fog unatkozni. A film végén pedig várható egy nagy csattanó, ami megfelelő lezárást ad a történetnek.

phoenix_bar1

A 2014-ben készült film rendezője Christian Petzold. A forgatókönyvet Christian Petzold, Harun Farocki és Hubert Monteilhet írták. A zenéjét Stefan Will szerezte. Szereplői: Nelly Lenz-Nina Hoss, Johannes-Ronald Zehrfeld, Lene Winter-Nina Kunzendorf, Orvos-Michael Maertens, Elisabeth-Imogen Kogge

 

Nagy Kitti

Forrás: PORT.hu