2015-ben ünnepeltük a francia sanzonénekesnő születésének 100. évfordulóját. Ebből az alkalomból állított össze Pető Edina Fadette egy önálló estet, melyet már Jászberényben két alkalommal bemutatott. Kecskeméten a Három Gúnár Rendezvényházban láthatta, hallhatta a közönség 2016. április 16-án 19.00 órakor.

 

edina grafika

 

Edina több művészeti ágban is tevékenykedik: énekel, verseket és prózákat ír, valamint rajzol. A fenti Piaf grafikát is ő rajzolta. Az előadóművész a kerek évfordulóra olyan önálló műsort álmodott meg, amelyben a művésznő hányatott sorsú élete nemcsak dalokban fejeződik ki, hanem képekben és szavakban is megjelenik. Egy monológra fűzte fel Edith Piaf dalait, melyek között olyan dal is akad, melynek Edina maga írta a magyar szövegét.

 

edina parizs0

 

Piaf életét és dalait sokan, sokféleképpen feldolgozták már. Az énekesnő szerette volna a saját lelki szűrőjén keresztül bemutatni ezt az ambivalens életutat, mely sajátságosan fájdalmas, de fényes sikerekkel kikövezett, önpusztító ösvény is egyben. Edith Piaf dalai a saját életéből született, 3-4 percbe sűrített drámák. Mind egy-egy mélyen megélt történetet mesél el.

 

edina piaf02

 

Miért választ valaki bizonyos előadót, karaktert? Mert valamiféle lelki hasonlatosságot fedez fel az egykor élt nagy művész és önmaga között. Ugyanakkor minden ember és minden művész egyedi, más hangi és lelki adottságokkal rendelkezik. Edina Fadette nem kívánta utánozni a művésznőt, csupán szerette volna megidézni Piaf legendás alakját, és előadni a dalait úgy, ahogyan az ő lelkéből fakad, alázattal tisztelegve a művész nagysága előtt.

 

edina piaf

 

Pető Edina Fadette estje szép, megható, sikeres volt. A Picasso-terem teltházzal várta az előadást, és a vendégek nagy tapssal jutalmazták az előadóművészt. Többen fogyasztottak francia menüt, köszönet ezért a Három Gúnár Rendezvényház séfjének és pincéreinek. Ha igény van rá, Edina máskor is szívesen előadja ezt, vagy más önálló műsorát is. A közönség szeretettel várja!

 

 

 

Hozzászólások