Készítenél új lakásdekorációt, de csak kevés időd van? – Ennek a gyorsan kivitelezhető madárdísznek nyugodtan nekiállhatsz, akár gyerekekkel is. Könnyen beszerezhető az alapanyag, minimális az eszközigény, mégis látványos, szép díszek születhetnek, a Neked megfelelő stílusban, méretben. Én a szárnyat A/4-es méretű papírból hajtogattam, a testet A/5-ös papírból vágtam ki.

 

 


Hozzávalók:

  • bármilyen színű, mintájú és méretű, minimum műszaki rajzlap vastagságú karton (mindkét oldalán színes) a madár testéhez
  • a madár általad választott méretéhez és színéhez illeszkedő, fénymásolópapír vékonyságú (vagy még könnyebb, vékonyabb) papír a madár szárnyához
  • ceruzák, filctollak a madár díszítéséhez
  • olló, ragasztó
  • szalag, fonal stb. a madárdísz felfüggesztéséhez


Az elkészítés menete:


1. Keress egy számodra megfelelő formájú, könnyen megrajzolható „madár-kontúrt” (lásd a képen) vagy vágj ki egyet valamilyen, általad már kidobásra ítélt újságból, ha az könnyebben megy! A bagoly, gólya, harkály típusú madarakat picit másképp kell díszként elkészíteni, ehhez a modellhez javaslom inkább az énekesmadárhoz, galambhoz hasonló formákat.

 

 

2. A „madár-kontúrt” vágd ki, és sablonként használva másold át a körvonalakat a madár testének választott papírra. Jelöld ki a „rés” helyét, ahol majd a madár szárnyát át fogod húzni a hátán.

 

 

3. Vágd ki a madár testét, rajzold meg a szemét, díszítsd tetszés szerint!

 

4. A szárnynak választott papírt hajtogasd „harmonika” formára (a keskenyebb végéről kezdve, ha téglalap formájú). Ügyelj, hogy a „harmonika” csíkjai olyan szélesek legyenek, mint a madár hátán a „rés”. Ha nem sikerül, nem nagy baj, a „rést” lehet hosszabbra vágni, szélesíteni, mielőtt áthúzod a szárnyat.

 

 

5. Vágd ki a „rést” a madár hátán, húzd át a szárnyat!

 

 

6. Fonalat vagy szalagot téve a két szárnyrész közé, ragaszd össze a harmonika két összeérő felületét!

 

 

7. Készen vagy, már fel is akaszthatod a díszt! (Akár egy egész családot is készíthetsz).

 

Kellemes időtöltést, jó szórakozást kívánok!

Viczenik Anna  

2014. május 23.