A történelem és kultúra nagyjai közül is sokan sikerrel tették füstmentessé az életüket: Fülöp herceg az esküvője napján nyomta el az utolsó cigit, Eisenhower elnök orvosi tanácsra változtatott, Mark Twain pedig ezerszer is nekifutott a leszokásnak.

Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom a füstmentes életet népszerűsíti, hiszen május 31-én tartják a Nemdohányzó Világnapot.

A pandémia enyhülésével érdemes megszabadulni azoktól a káros szenvedélyektől, amelyek a karantén idején nehezítették az életünket. Erre buzdítanak a letűnt korok jó példái is.

Fülöp herceg az esküvője napján tette le a cigit

Fülöp herceg az esküvője napján tette le a cigit

II. Erzsébet a családi viszályokat is vállalta, hogy Fülöp herceggel egy párt alkossanak, azonban a későbbi királynő egy dologban hajthatatlan volt: mielőtt elnyerné a kezét, vőlegényének le kell szoknia a dohányzásról! A nemrégiben, 99 éves korában elhunyt Fülöp az utolsó utáni pillanatig várt, az esküvő reggelén gyújtott rá utoljára. A későbbi királynőnek jó oka volt, hogy haragudjon a dohányra: édesapja, a láncdohányos VI. György tüdőrákban halt meg, fájdalmasan fiatalon.

Eisenhower elnökként már nem füstölt

Eisenhower elnökként már nem füstölt

Az Egyesült Államok 34. elnöke kemény dohányos volt: napi négy doboz (!) saját maga által tekert cigarettát pusztított el, mielőtt az ötvenes években – elnökké választása előtt nem sokkal – orvosi tanácsra úgy döntött, hogy felhagy káros szokásával. Eisenhower magabiztosságát és kitartását jól mutatja, hogy egyik napról a másikra szokott le a dohányról, és soha többé nem gyújtott rá.

 

Bach cukorbetegen szokott le

Bach cukorbetegen szokott le

Johann Sebastian Bach idős korában cukorbetegséggel küzdött, amelynek tünetei megkínozták a zene óriását. Bach józan döntést hozott: diétázni kezdett, lemondott a húsról, a legnagyobb szenvedélyéről, a kávéról, valamint a dohányzásról is. A döntés alighanem évekkel hosszabbította meg a füstmentessé változtatott életét.

Mark Twain megpróbálta

Mark Twain megpróbálta füstmentessé tenni az életét

„A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább ezerszer megtettem” – írta Mark Twain amerikai író. Azt az irodalomtörténet nem tudja biztosan, hogy a Tom Sawyer kalandjai szerzőjének sikerült-e füstmentesen élnie, az azonban biztos, hogy nagyon komolyan próbálkozott.

fustmentesse

Walter Matthau időben lépett

Walter Matthau időben lépett

A morcos külsejű színészlegenda 1966-ban szívinfarktust kapott, ekkor döntött úgy, hogy a füstmentes életet választja. Jól tette: hamarosan találkozott Jack Lemonnal, és a különleges páros rengeteg közös sikert ért el.

Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom tudósok, művészek, sportolók, közgazdászok és vállalkozók közreműködésével jött létre, hogy napjaink legégetőbb kérdéseiben indítson párbeszédet a közös célok megvalósítása érdekében.

forrás: Felhang PR és Produkciós Iroda

 

Életmód rovatunk korábbi cikkét itt olvashatja.

 

 

 

 

Hozzászólások