A Nyitva! fesztiválon régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg egy hónapra és telnek meg élettel. A Fővárosi Önkormányzat és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) közös szervezésében megvalósuló, egyedülálló eseményt idén elsőként rendezik meg. 2014. szeptember 19. és október 19. között folyamatosan nyílnak üzlethelyiségek, a beköltöző kezdeményezések színes programokkal várják az érdeklődőket.

szekacs peter

A fesztiválon résztvevő önkormányzati- és magántulajdonosok egy személyes, bizalmi kapcsolaton alapuló, újszerű ingatlanközvetítésre mondtak igent, mikor felajánlották kiadatlan helyiségüket. A beköltözők hosszútávú bérlőkké válhatnak – és válnak is, ahogy az már egy-két szervezet esetében most látszik. Emellett a potenciális vásárlóközönség a helyiségeket használat közben láthatja, ezzel is segítve azok értékesítését.

A helyiségekbe beköltöző, feltörekvő projektek nagyobb elköteleződés nélkül próbálhatják ki egy bérelt üzlethelyiség előnyeit – az ingatlanok hasznosítása mellett a program fontos célja, hogy serkentse a vállalkozó kedvet. A pályázati úton kiválasztott projektek palettája rendkívül sokszínű. A beköltözők közt van például egészséges élelmiszert készítő csapat, természettudományos oktatócsoport vagy állami gondozott gyerekeket segítő társadalmi vállalkozás. Városszerte várhatóan 10-15 üzlet éled fel az egy hónap folyamán, melyek szeptember 19-től kezdődően különböző ütemezéssel nyílnak meg.

polgardi akos 2

Kapcsolódó események

1. Nyitva! – Hivatalos fesztivál megnyitó

Helyszín: Rögtön jövök! Projekt Galéria
1052 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.
Időpont: 2014. szeptember 19., 17.00

2. „Rögtön Jövök!” Börze és konferencia

Helyszín: Bálna Budapest, konferencia és rendezvényterem
1093 Budapest, Fővám tér 11-12
Időpont: 2014. szeptember 25.

szekacs peter (6)

3. Tanácsadás kezdő vállalkozóknak

Helyszín: Rögtön jövök! Projekt Galéria
1052 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.

Időpontok:
2014. szeptember 23. (kedd), 13 órától 17 óráig
2014. október 2. (csütörtök), 13 órától 17 óráig
2014. október 7. (kedd), 13 órától 17 óráig
2014. október 16. (csütörtök), 13 órától 17 óráig

Szakértő tanácsadó: Chappon Ákos, közgazdász

A beköltöző projektekkel, programokkal és helyszínekkel kapcsolatos, folyamatosan frissülő információk megtalálhatók a www.nyitvafesztival.hu oldalon és a Nyitva! Fesztivál közösségi oldalán.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ sajtóközleménye

Fotó: Polgárdi Ákos, Székács Péter

Hozzászólások