A gyermekek jogainak betartatása és érvényre juttatása minden más állampolgári jognál nehezebb feladat elé állítja a szakembereket, mivel a gyermekek kiszolgáltatottak, védelemre szorulnak, jogi szempontból nem cselekvőképesek és nem tudnak élni a jogérvényesítés általánosan használt eszközeivel. A gyermeki jogok területén éppen ezért meghatározó a jogsértések rejtetten maradása, kevés ügyből születik beadvány, kevés gyermekjogi eljárás indul. A gyermekek nem tudják, hogy egy jogsértés esetében kihez fordulhatnak, kitől kérhetnek támogatást, sőt sokszor nincsenek is tisztában a jogaikkal.

Az utóbbi években a gazdasági válság hatására, a szociális problémák növekedésével a gyermekek helyzete is rosszabbodott, növekszik a jogsértések, a bántalmazások száma. A problémák nemcsak Magyarországot érintik érzékenyen, hanem az egész közép-európai régiót. A cél éppen ezért az, hogy a V4 országok szakemberei közösen keressenek és találjanak megoldásokat a jogsértések megelőzésére, a megtörtént esetek felgöngyölítésére és az áldozatok utógondozására. A konferencián a törvényhozás, a döntéshozók, az oktatás és a civil
szervezetek együttműködési, közös problémamegoldási lehetőségeit
tekintették át az előadók és megismerhettünk jó nemzetközi példákat.

A díjátadón Patricia Bach chicagói operaénes énekelt, kísérte: Horváth Bárkányi Éva, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára

A kiemelkedő gyermekvédelmi tevékenységet elismerő Ezüst Liliom díjakat Schmittné Makray Katalin asszony, a volt köztársasági elnök felesége és Ékes Ilona, az ERGO elnöke adta át. Magyarországról a díjat a szervezők az M2 Gyerekcsatornának ítélték oda, mely alig egy évvel ezelőtt, tavaly karácsonykor indult és erőszakmentes, értékteremtő s egyszersmind szórakoztató műsorfolyamával hamar a gyermekek és a szülők kedvencévé vált. A csatorna reggel 6-tól este 8 óráig kínál műsorokat a 3-12 éves korosztálynak. A műsorszerkezetben a régi kedvencek, a Magyar Televízióban évtizedekkel ezelőtt készült gyermek és ifjúsági műsorok ugyanúgy megtalálhatóak, mint az újdonságok, napjaink külföldi és hazai mesefilmjei.

A gyerekeket nem lehet eltiltani a képernyőtől, legfeljebb befolyásolni lehet, hogy mit nézzenek, ezért lehet kulcsszerepe a gyermekek védelmében egy gyerekcsatornának, melynek gondosan válogatott műsorai egyszerre oktatják, nevelik és szórakoztatják a gyermekeket. A díjjal az ERGO Európai Regionális Szervezet Szalai Annamária emléke előtt is tisztelgett, aki a Nemzetközi Hírközlési és Média Hatóság elnökeként a mesecsatorna létrehozását kezdeményezte. A díjat Horváth Vanda, a csatorna főszerkesztője vette át.

A csehországi díjazott Ing. Zuzana Baudyšová, aki az immár 20 éve  a Cseh Köztársaságban működő Nadace Naše dítě (Mi Gyermekünk Alap)  civil szervezet igazgatónője, a csehországi Biztonság Segítővonal és a Kríziskezelő Központ alapító tagja. A Cseh Kormány Hivatala mellett működő Emberjogi Bizottság  Gyermekjogi Szekciójának tagja, több nemzetközi gyermekvédő szervezetben, mint például az EURONET, aktív munkát fejt ki.

A lengyelországi díjazott a Żywiec-i Children Aid Foundation (Gyermeksegély Szolgálat). Az 1998-ban alapított szervezet célja a kezelésekre szoruló gyerekek, fiatalok felkarolása a kezelések során. Rehabilitációs programokkal, oktatási programokkal segítik a fogyatékkal élőket, rehabilitációs és oktatási központot hoztak létre, támogatják a szellemi fogyatékos, a testi fogyatékos,a születési rendellenességgel élő, autista, vak, krónikus beteg gyermekeket és az árvákat.

Az M2 Gyerekcsatorna részéről főszerkesztője, Horváth Vanda vette át a díjat

Szlovákiából Mudr. Prof. Vladimir Krcmery, a Szent Erzsébet Főiskola alapítója és rektora kapta a díjat. A professzor a Nemzeti Onkológiai Intézetben kezdte orvosi pályáját és már az 1989-es fordulat előtt megengedte a papok számára, hogy meglátogassák a haldokló fiatalokat, annak ellenére, hogy ez akkor tiltott volt. Az 1989-es fordulat után elsőként utazott Erdélybe és vitt segélyszállítmányokat, gyógyszert, élelmiszert. Megalapította a Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociálismunkás-képző Főiskolát Pozsonyban. Diákjaival több gyermekkórházat és egészségügyi központot létesített a harmadik világban és Romániában, Ukrajnában, Kazahsztánban. Szlovákiában is több krízisközpontot tart fenn, ahová bárki, bármikor bemehet segítséget kérni.

A konferencia a Visegrádi Alap és a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával jött létre.

Fotók:Adrián Zoltán

Az ERGO Regionális Szervezet honlapja

2013. november 22.

Hozzászólások