Miután pénteken elérte a négymilliót a beoltottak száma, május 1-től kinyithatnak a kulturális intézmények, köztük az art mozik is. A következő hetekben régóta várt új európai és magyar művészfilmekkel és friss fesztiváldíjas különlegességekkel várják a mozirajongókat.

art-mozi

Az Art-Mozi Egyesület tagmozijai, amelyeknek köszönhetően az európai, egyetemes és magyar művészfilmek eljutnak a hazai nézőkhöz, a féléves bezártság után nagyon várták a nyitást, és a bejelentést követően rövid időn belül országszerte megnyitják kapuikat.

Egyes filmszínházak – köztük a budapesti Művész, Toldi és Kino Café Mozi – már a május 1-jei hétvégén nyitnak, amelyeket május 7-én az Uránia Nemzeti Filmszínház, és a szolnoki Tisza pART mozi is követ. Rövidesen megnyílnak Miskolcon a Művészetek Háza és Szegeden a Belvárosi Mozi termei is. Május végéig várhatóan az ország art mozijainak mind az 56 moziterme újra várja a nézőit.

A hétfői kormányrendeletben foglaltakat természetesen az art mozikban is betartják és ellenőrzik. A vetítéseket csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják, 18 év alattiak pedig védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel. A mozinyitás örömteli lehetősége mellett ez utóbbi rendelkezéssel kapcsolatban több mozivezető aggodalmát fejezte ki. Hiszen kevéssé életszerű, hogy a tinédzserek szülői felügyelettel érkeznének a filmszínházakba vagy bármilyen kulturális eseményre.

A védettségi igazolványokat a mozik munkatársai kötelesek ellenőrizni, a nézőtereken viszont már maszk nélkül mozizhat a közönség.

Több art mozi a vendégeik és munkatársaik védelmében saját szabályokat alkot vagy ajánl: például a maszkviselést a vetítőtermeken kívül, vagy ülések szabadon hagyását a nem egy társasággal érkezők között. Felhívják a figyelmet a távolságtartásra a jegypénztáraknál vagy a büfénél való sorban álláskor. Olyan mozi is van, amely úgy döntött, megvárja a nyitással, amíg az összes dolgozója megkapja legalább az első oltását.

Az biztos, hogy filmekben nem lesz hiány, a forgalmazók egymás után jelentik be a májusban bemutatásra szánt alkotásokat. Hamarosan láthatják a nézők az eddig dobozban várakozó új magyar filmeket. Köztük Felméri Cecília Spirál, Gothár Péter Hét kis véletlen, Kocsis Ágnes Éden, Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című alkotását.

Megérkeznek a mozikba a sokak által várt, friss Oscar-díjas filmek, mint A nomádok földjén, az Ígéretes fiatal nő, vagy a Lelki ismeretek. Olyan ínyencségek is műsorra kerülnek, mint a Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült, szavak nélküli fekete-fehér dokumentumfilm, a Gunda. Vagy Kovásznai György 1980-ban bemutatott formabontó pop-art musical rajzjátékfilmje, a Habfürdő, amely a Nemzeti Filmintézet által teljes körűen felújított kópiáról látható majd.

Támogatói segítségével a népszerű Cirko-Gejzír Filmszínház is átvészelte a kritikus hónapokat, ők valószínűleg júniusban tudnak majd nyitni a jelenleg folyó felújítási munkák miatt. Ám előtte, május végén premier előtti filmek fesztiváljával jelentkeznek, amelyet országszerte több art moziban is láthatnak majd a filmrajongók.

A mozibezárások hosszú hónapjai után az art mozik termeiben újra közösségi élményként fedezhetik fel a nézők a filmművészet sokszínűségét és elgondolkodtató, értékes újdonságait. Egy jó tea vagy kávé mellett megvitathatják élményeiket, a filmek üzenetét is.

 

Forrás: Art-Mozi Egyesület

Hasonló cikkünk:

A Puskin Art Mozi sikere Budapesten