Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark adott otthont augusztus 17 és 19 között a Magyarok Országos Gyűlése rendezvénysorozatának. A szervezők minden évben nagy hangsúlyt fektetnek- a kézművesek, az előadóművészek, a tudományos élet képviselői mellett – azoknak a közösségeknek a bemutatására, amelyek hagyományaink megőrzői és tovább éltetői.

A rendezvényen – augusztus 18-án, szombaton, két külön program keretében- részt vettek a Panoráma Világklub közösségeinek képviselői is: délelőtt a V4-sátorban a 15 éves civilközösség mutatkozott be, délután pedig, a Történelmi Élőképet követően egy nagyszabású Wass Albert Emlékestre került sor.

A három nap során többezernyi fellépő, előadó, hagyományőrző és barantás teremtette meg újra a várva várt hangulatot. Az árnyas fák alatt szakmai előadások, kiállítások, az ország legnagyobb magyar kézművesvására várta a látogatókat ezeken a lélekemelő napokon. Felépítették az ország legnagyobb ideiglenes gyermekvárát. A közel 1200 négyzetméter alapterületű, négy toronyból, két kaputoronyból álló favár egy évtizede a történelmi élőkép fontos eleme, és a gyerekjátékok kedvelt helyszíne. Ebben az esztendőben a nemzetgyarapodás, a magyar családok és a V4 országok civil közösségi együttműködése volt a fő téma. A részletes program ITT található.  

Szombaton délelőtt, 18-án a V4 Sátorban bemutatkozott a 15 éves Panoráma Világklub, majd 15-17 óra között megrendezésre került a Történelmi Élőkép, amely egyedülálló látványt nyújtott. Többszáz gyalogos és lovas hagyományőrző, valamint barantás vett részt a programon, amely a hagyományos közös lövés, közös ostorcsapás, csatajelenet mellett minden évben új történésekkel és mondanivalóval bővül.

A Könyv és Sajtó sátorban 17 órától került megrendezésre a Wass Albert Emlékest, az írófejedelem születésének 110. és halálának 20. évfordulója tiszteletére. A programban bemutatásra került az ezen alkalomra megjelent Wass Albert Örökségkönyv, amelyet dr. Tanka László főszerkesztő mutatott be. Részleteket is láthattunk az író portréfilmjéből; Bethlen Farkas a Wass Albert Múzeumot mutatta be; felléptek: Simó József előadóművész, Kovács Krisztina erdélyi énekes-gitáros, Vincze B. András dalszerző-énekes.

Emlékezetes nap volt ez Ópusztaszeren!

 

Fotók: A Magyarok Országos Gyűlése rendezvényének fb-oldaláról, köszönettel

 

 

Hozzászólások